November en december zijn dé maanden van het jaar om voedsel met speculaas te eten. Speculaas hoort niet alleen bij Sinterklaas, maar ook bij deze gure periode van het jaar. De dagen worden korter, het is sneller donker en de temperaturen dalen snel. Hoogtijd om heerlijk te smikkelen van speculaascake onder het genot van een kopje thee met je kleinkind.
Speculaascake
Speculaascake wordt natuurlijk gemaakt met speculaas. Speculaaskruiden is een mengsel van diverse andere heerlijke kruiden. Deze kruidenmix die zo populair is in Nederland bestaat uit kaneel, noodmuskaat, kruidnagel, kardemom, gemberpoeder en witte peper.
Traditioneel gezien is speculaas een sterk gekruide koek die hard, droog en plat is. Er zijn bronnen gevonden die ons vertellen dat speculaas gebruikt werd tijdens diverse feesten, zoals bruiloften en kermis. De laatste tijd wordt het vooral geassocieerd met Sinterklaas. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten.
Ingrediënten
Om je eigen overheerlijke speculaascake te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
250 gram roomboter
6 eieren
250 gram licht bruine basterdsuiker
2 volle eetlepels speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel kaneel
Optioneel: 50 gram amandelschaafsel ter garnering
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius. Smeer de bakvorm in met een beetje boter. Dit voorkomt dat de cake straks vast komt te zitten als je hem eruit wil halen. Zorg er daarna voor dat de boter voor het beslag op kamertemperatuur komt. Als de boter zacht is, dan kan je beginnen met het maken van je beslag.
“Dan moet de cake nog eventjes terug te oven in.
Niemand vindt een slappe, ongare cake lekker”
Lekker mengen en mixen
Doe de zachte boter in een beslagkom samen met de basterdsuiker. Meng dit goed met elkaar. Dit kan je doen met een mixer of je kan, ouderwets, jouw handen hiervoor gebruiken. Het is belangrijk dat de suiker goed gemengd wordt met de boter. Voeg daarna één voor één de eieren toe aan het mengsel.
Bij het toevoegen van de eieren is het belangrijk dat je wel een mixer gebruikt. Speculaas kan snel erg machtig worden. Dat willen we natuurlijk niet. Door de eieren goed en luchtig te kloppen, kan je voorkomen dat de speculaascake te zwaar wordt. Zijn de eieren allemaal toegevoegd en is het een luchtig mengsel? Dan is het tijd voor de volgende stap.
Kruiden toevoegen en de oven in
Voeg vervolgens de speculaaskruiden en de kaneel toe aan het beslag. Roer dit goed door elkaar. De volgende stap is om het zelfrijzend bakmeel toe te voegen en alles goed te mengen, oftewel te mixen, tot een geheel. Als laatste kan je 2/3 van het amandelschaafsel toevoegen aan het beslag. Ben je niet zo’n fan van amandel? Dan kan je deze stap overslaan.
Giet het mengsel voorzichtig en netjes in het ingevette cakeblik. Bestrooi de cake daarna eventueel met (het restant van het) amandelschaafsel. De speculaascake moet vervolgens 70 minuten bakken op 160 graden. Om ervoor te zorgen dat je een mooie egale cake krijgt, is het handig om de cake midden in de oven te plaatsen.
Testen en smikkelen maar
Zodra de cake klaar is, controleer je met een satéprikker of die ook gaar is. Prik een satéprikker in de cake. Als die er zo goed als schoon uitkomt, dan is de cake gaar. Is de satéprikker erg nat? Dan moet de cake nog eventjes terug te oven in. Niemand vindt een slappe, ongare cake lekker.
Als de cake klaar is, kan er gesmikkeld worden! Kleinkinderen zijn vooral dol op deze speculaascake. Zet de ketel maar aan! Een heerlijk kopje koffie en thee gaat ontzettend goed met een goede plak speculaascake. Even genieten moet kunnen!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.