Sinterklaas blijft toch het leukste kinderfeest van het jaar. De voorpret is er dan ook altijd naar! Liedjes zingen, knutselen voor Sint, hele verlanglijstjes schrijven – en natuurlijk lekkere Sinterklaasrecepten maken! Maken jullie deze lekkere kruidnootjes of liever eens wat anders, zoals de Sinterklaascupcakes?
Kruidnoten
Leuk en makkelijk om te maken met de kleinkinderen. Genoeg voor een bak vol!
Wat heb je nodig?
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g bruine basterdsuiker
- 75 g koude boter in kleine klontjes
- 3 el melk
- 2 tl speculaaskruiden
Hoe maak je ze?
- Meng alle ingrediënten in een kom en kneed goed. Maak een bal van het deeg en omwikkel met plastic folie. Leg minstens een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 200 graden. Vet een bakblik in of bekleed met bakpapier.
- Maak kleine ronde balletjes (ze worden nog wat groter in de oven!) en leg ze op wat afstand van elkaar op het bakblik. Druk ze iets aan.
- Zet de kruidnoten 20-25 minuten in de oven en laat ze vervolgens goed afkoelen om knapperig te worden. De kruidnoten blijven in een luchtdichte trommel lang houdbaar. Tenminste, dat schijnt zo te zijn. Ze zijn meestal op voor die tijd!
Sinterklaascupcakes
Kinderen zijn ook gek op cupcakes! Met Sinterklaas maak je ze net even wat anders, met een vleugje speculaas. Als je wilt kun je ze ook nog in Sinterklaasstijl versieren!
Wat heb je nodig?
Voor 10 cupcakes
- 125 g zachte boter
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g kristalsuiker
- 2 el melk
- 2 eieren
- 2 el speculaaskruiden
- snufje zout
Versiering met amandelschaafsel:
- 2 el amandelschaafsel
Versiering met fondant:
- 50 gram zachte roomboter (halfuurtje uit de koelkast)
- 50 gram poedersuiker
- paar druppels heet water
- 200 gram fondant in verschillende kleuren
- poedersuiker om werkblad te bestrooien
- kwastje
- ronde uitsteker (of glas) ter grootte van een cupcake
- deegrollertje
- scherp mesje, cocktailprikker, eventueel uitstekers
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet 10 leuke cupcakevormpjes neer, natuurlijk liefst in Sinterklaasthema.
- We beginnen met de ingrediënten voor de cupcakes. Klop de boter zo luchtig mogelijk met de mixer. Voeg de melk en eieren toe. Zeef het bakmeel erboven en roer. Voeg dan de suiker, zout en speculaaskruiden toe.
- Vul ieder cupcakevormpje tot 2/3 met het beslag. Bestrooi met het amandelschaafsel (tenzij je ze straks verder wilt versieren, laat dit dan achterwege).
- Zet de cupcakes in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten af. Test met een satéprikker of ze gaar zijn: als je de prikker eruit haalt en er geen beslag aan plakt, zijn ze gaar.
- Versier je de cupcakes met fondant, dan ga je in de tussentijd verder met de botercrème. Klop de zachte roomboter in enkele minuten tot een crème. Dit doe je het handigst in een diepe maatbeker. Voeg de poedersuiker toe en klop weer goed door. Voeg een paar druppels heet water toe en klop nogmaals goed door. Zet weg tot gebruik (buiten de koelkast).
- Begin vast met je fondant. Bestrooi het werkblad met poedersuiker en rol je verschillende kleuren fondant zo dun mogelijk uit. Steek uit iedere kleur een paar rondjes ter grootte van je cupcakes. Zo heb je een mooie basis.
- Pssst, zijn je cupcakes al klaar? Laat ze afkoelen op het aanrecht en ga lekker verder met de fondant!
- Je kunt nu allerlei leuke Sinterklaasvariaties maken op je cupcakes. Mijters, letters, cadeautjes, de staf van Sinterklaas, de wortel van het paard – het gaat eigenlijk heel makkelijk. Je kunt kleuren makkelijk met elkaar mengen. En als een vorm mislukt, maak je er een balletje van en begin je gewoon opnieuw! Je kunt de motieven op 3 manieren maken:
* met een mesje en cocktailprikker: je kunt uit de vrije hand eenvoudig een cadeautje of pietenmuts uitsnijden. Met de cocktailprikker maak je reliëf. Snijd wat lange dunne sliertjes om een mijter mee te versieren of een cadeaulint mee te maken.
* met uitstekers: uitstekers van letters, van een paard, van een zak voor de cadeaus – makkelijker wordt het niet!
* met de hand: vorm de fondant tussen je handen tot een bolletje, vierkant cadeautje, een rolletje. Je maakt zo een simpele basis voor een wortel, staf, cadeautje of mini-pepernootje! - Nu kun je de cupcakes echt gaan afmaken. Om een mooi resultaat te krijgen, snijd je de bolling op de cupcakes af. Besmeer de cupcakes met botercrème. Leg op iedere cupcake een ronde ondergrond. Vervolgens bevestig je de fondantmotieven erop, door ieder vormpje met een kwastje in te smeren met wat water.
Fijne Sinterklaastijd met veel mooie kookmomenten!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.