De schappen in de winkels liggen vol lekkernijen die alleen in deze tijd van het jaar te koop zijn: Sinterklaas snoeperijen. Chocoladeletters, figuren van marsepein, kruidnootjes, pepernoten en nog veel meer. Heerlijk! Wist je dat deze lekkere snackjes het ook erg goed doen in gebak? Vandaag geven wij je een recept voor een kruidnootjestaart.
Dit recept is niet erg moeilijk. Het doet je wellicht denken aan een recept voor kwarktaart. Het volgt vergelijkbare stappen in de bereidingswijze. Deze kruidnootjestaart is een kwarktaart met een extra laagje. De overheersende smaken zijn speculaas en sinaasappel. Rol die mouwen maar snel op en begin met bakken!
Materialen
Een keukenmachine of staafmixer met een hakmolen
Een taartvorm
Bakpapier
Ingrediënten
Voor de bodem
200 gram kruidnoten
100 gram boter, gesmolten
Voor het roommengsel
300 gram slagroom
125 gram witte basterdsuiker
300 gram roomkaas
4 blaadjes gelatine
1 sinaasappel, de rasp en het sap
100 gram kruidnoten, grof gehakt
Voor de toplaag
200 gram (verse) sinaasappelsap
30 gram suiker
3 gelatine blaadjes
Voor de decoratie
150 gram slagroom
15 gram suiker
een handje kruidnoten
Bereidingswijze
Het is verstandig om alle benodigde ingrediënten bij elkaar op te tellen voordat je boodschappen gaat doen. Zo heb je bijvoorbeeld in totaal ongeveer 450 gram kruidnoten nodig. Het staat hierboven echter apart zodat het recept beter te volgen is.
Voordat we aan de slag gaan met mixen, hakken en koelen moeten we eerst de bodem van de taartvorm bekleden met een vel bakpapier. Doe de springvorm open, plaats een vel op de bodem, zet de ring van de vorm weer om de bodem en zet het vast. Klaar is Kees!
Tip: voor een mooie presentatie van jullie taart is het handig om het bakpapier dat uitsteekt netjes af te knippen.
Hakken en mengen
We gaan eerst aan de slag met de bodem. De bodem bestaat net als bij een gewone kwarktaart uit koekjes en boter. In dit geval zijn de gewone koekjes vervangen door kruidnootjes. Maal de kruidnoten fijn in de keukenmachine of doe de kruidnoten in een afgesloten zak en sla ze fijn met een deegroller.
Smelt in een pannetje de boter. Als de boter gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en voeg je de gemalen kruidnoten eraan toe. Roer dit mengsel goed. De vermenging van de boter met de kruidnoten zorgt er namelijk voor dat je taartbodem één geheel is.
Verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm. Druk met de bolle kant van een lepel het kruimelige mengsel aan tot een platte bodem. Probeer dit zo gelijkmatig mogelijk te doen. Ben je klaar? Zet de bodem dan voor 15 minuten in de koelkast.
Roomvulling maken
Week de 4 gelatineblaadjes voor de vulling in een laagje koud water en zet dit apart. Klop de slagroom met de basterdsuiker op tot yoghurtdikte en zet dit tijdelijk even aan de kant.
Verwarm vervolgens in een steelpannetje de sinaasappelsap met de rasp. Als dit warm is, haal je het pannetje van het vuur. Voeg aan het sap de geweekte gelatineblaadjes toe. Blijf nu eventjes roeren totdat de gelatine geheel is opgelost.
Klop in een kom de roomkaas los met een mixer of met een spatel. Voeg hierna het sinaasappelmengsel toe aan de roomkaas. Nu moet je even goed roeren zodat ze netjes door elkaar gemengd zijn.
Spatel vervolgens de opgeklopte slagroom die apart stond, toe aan dit roomkaas/sinaasappelmengsel. Jij en je kleinkind mogen nu uiteraard even proeven of de vulling wel lekker is. Ten slotte voegen jullie de grofgehakte kruidnoten toe aan het mengsel. Dit zorgt ervoor dat je taart een lekker knapperig element heeft in je vulling.
Giet de vulling op de bodem. Verdeel het zo evenredig mogelijk met een spatel. Zet de taart nu minimaal een half uur in de vriezer of minimaal 2 uur in de koelkast. Het mengsel moet namelijk goed opstijven voordat we de volgende laag kunnen toevoegen.
“Nu is het tijd voor het leukste onderdeel van deze taart: het versieren!
Kleinkinderen zijn vooral erg goed in dit onderdeel”
Oranje laagje erbovenop
Week opnieuw gelatineblaadjes in koud water, dit keer maar drie blaadjes. Verwarm opnieuw in een pannetje de sinaasappelsap. Hier hoeft echter geen rasp bij. Wel moet je een klein beetje suiker toevoegen.
Haal het pannetje na een tijdje van het vuur en voeg de geweekte gelatineblaadjes weer toe. Blijf roeren tot de blaadjes geheel zijn opgelost. Dit sinaasappelmengsel moet nu afkoelen tot kamertemperatuur.
Tip: giet het mengsel over in een koud kommetje. Hierdoor koelt het mengsel sneller af dan wanneer het blijft staan in de warme steelpan.
Gieten en afwachten
Is het sinaasappelmengsel afgekoeld tot kamertemperatuur en heeft de taart lang genoeg gekoeld? Dan is het nu tijd om de volgende laag toe te voegen aan jullie heerlijke kruidnootjestaart.
Giet het mengsel voorzichtig op de vulling van de taart. Loop voorzichtig terug naar de vriezer of naar de koelkast. De taart moet nu een langere periode koelen. In de vriezer moet de taart minstens 2 uur staan of laat de taart een nacht in de koelkast.
De finishing touch
Na het wachten en smachten is het nu tijd voor misschien wel het leukste onderdeel van deze taart: het versieren! Kleinkinderen zijn vooral erg goed in dit onderdeel. Klop de slagroom op met de suiker. Samen met je kleinkind kan je de taart decoreren met slagroom en de overige kruidnoten.
Nu is de kruidnootjestaart (eindelijk) klaar om lekker op te peuzelen. Eet smakelijk!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.