Nederland kent een sterk vergrijzende bevolking. De trend is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen bekende omgeving blijven wonen, en daar de benodigde zorg ontvangen. Toch zullen we er niet aan ontkomen dat er de komende decennia meer woonzorgcentra, kleinschalige woonvoorzieningen en verpleegtehuizen bij zullen komen vanwege een toenemende zorgvraag. Deze dienen niet alleen veilig, maar ook comfortabel te zijn. Hieronder lees je meer over de essentiële rol van schoonmaak voor de bevordering hiervan.
Ter bevordering van gezondheid en welzijn
Een goed beleid en gedegen uitvoering van schoonmaak in de zorg heeft zowel een positief effect op de veiligheid als op het gevoel van comfort. Cliënten of bewoners verblijven in een woonzorgcentrum, woonvoorziening of verpleegtehuis vanuit een bepaalde zorgbehoefte. Een goede schoonmaak draagt vanuit deze optiek bij aan een betere fysieke veiligheid. Anderzijds verblijven de mensen er vaak voor langere tijd, en is het belangrijk dat ze zich er op hun gemak voelen. Een schone omgeving creëert rust en geluk.
Oog voor de fysieke veiligheid
De schoonmaak in een zorginstelling bevordert zoals gezegd de fysieke veiligheid van bewoners of cliënten. Allereerst bijvoorbeeld wanneer gekeken wordt naar hygiëne en infectiepreventie. Aangezien veel ouderen kampen met een verminderde weerstand, is een hoge hygiënestandaard nodig om het risico op infecties te minimaliseren. Om het ontstaan en verspreiding van ziekteverwekkers zoveel mogelijk te voorkomen dienen schoonmakers oppervlaktes, sanitaire voorzieningen en beddengoed regelmatig grondig te reinigen, en gemeenschappelijke ruimtes te reinigen en desinfecteren. Daarnaast verkleint het vrij- en schoonhouden van vloeren de kans op vallen.
Comfort en psychologisch welzijn
Een goede schoonmaak van een zorginstelling heeft ook een positief effect op het gevoel van comfort en psychologisch welzijn. Cliënten voelen zich prettiger, rustiger en gelukkiger in een opgeruimde en schone omgeving. Daarnaast is het een teken van respect voor hen, en voelen ze zich er waardiger. Tot slot wekt een zorginstelling waar de schoonmaak goed georganiseerd is, meer vertrouwen bij zowel cliënten of bewoners als de familie ervan. Het is dus belangrijk dat schoonmakers het interieur net en fris houden, onder meer door regelmatig te stoffen en te stofzuigen.
Investeren in beleid en uitvoering
Een goede schoonmaak heeft dus talloze voordelen. Maar hoe regel je zoiets als zorginstelling? Het begint bij een goed schoonmaakbeleid. Een handig hulpmiddel voor het opstellen hiervan biedt bijvoorbeeld de ‘Hygiënerichtlijn voor verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen’ van het RIVM. Hier vindt je ook onder meer praktische schoonmaakschema’s en een normenlijst voor het maken van een checklist of rapport. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk gedreven en goed opgeleid personeel te vinden voor de uitvoering van het beleid.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.