Komen de kleinkinderen een middagje of hebben jullie een logeerpartijtje? Dan vinden ze het vast hartstikke leuk om de keuken in te duiken en wat lekkers te maken. Deze recepten zijn niet te ingewikkeld voor ze – en heerlijk om op te snoepen daarna!
Mini-appelflappen
Ouderwets lekker: appelflappen! Extra leuk voor de kinderen in een mini-formaat. Ziet er leuk uit en is voor de kinderen vaak ook een mooie portie. Toch te weinig? Dan nemen ze er toch lekker nog een! Voor 8 stuks.
4 plakjes bladerdeeg
1 appel, geschild en in kleine stukjes
1 eetl rozijnen
scheutje citroensap
1/2 eetl basterdsuiker
1/2 theel kaneel
1 ei
wat kristalsuiker voor bovenop
Vier simpele stappen:
1 Haal het bladerdeeg uit de vriezer. Verwarm de oven voor tot 210 graden.
2 Schep blokjes appel, rozijnen, basterdsuiker en kaneel door elkaar. Roer het ei los in een apart kopje.
3 Snijd het bladerdeeg diagonaal door, zodat je een driehoek overhoudt. Leg op de ene helft van een driehoek een klein lepeltje vulling. Sla de andere helft van de driehoek hieroverheen en druk de randjes goed dicht. Bestrijk met het eimengsel en strooi er wat suiker overheen.
4 Plaats de appelflapjes in de oven tot ze mooi bruin zijn (zo’n 15 minuten). Laat even afkoelen voor je ze serveert.
Eierkoeken
De meeste kinderen zijn er gek op: eierkoeken! Met dit supersimpele recept maak je ze zelf. Een lekker luchtig tussendoortje – gezonder dan gewone koeken! Ook heel fijn voor veel kinderen: ze zijn koemelkvrij! Voor 8-10 stuks.
2 eieren
100 g kristalsuiker
scheutje citroensap
100 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
Vijf simpele stappen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de eieren met de suiker zo luchtig mogelijk in een vetvrije kom (je maakt een kom vetvrij met een paar druppels citroensap op een keukenpapiertje). Om er lekker veel lucht in te krijgen, ben je wel een paar minuutjes aan het kloppen met een garde.
- Schep voorzichtig met een spatel het zelfrijzend bakmeel, het citroensap en het zout door het eiermengsel.
- Pak 2 bakplaten en bekleed ze met bakpapier. Leg per bakplaat 4 of 5 hoopjes van 1 volle eetlepel. Houd genoeg afstand van elkaar.
- Plaats de bakplaten in de oven. Je bakt de eierkoeken in 12-14 minuten. Wissel de platen halverwege even om in de hoogte in de oven. De eierkoeken zijn klaar als de randen een beetje bruin worden; de rest van de eierkoek mag nog bleek zijn. Bak de eierkoeken niet langer dan 12-14 minuten, dan worden ze droog!
Discokoek
Ze doen een beetje denken aan de roze koeken, deze discokoeken, maar dan in een verse, nog feestelijker variant. Voor 12 stuks.
Voor de koeken:
125 gram zachte boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram kristalsuiker
2 eetlepels melk
2 grote eieren
2 eetlepels discospikkels
Voor de discolaag:
6 eetlepels poedersuiker
1 eetlepel heet water
een schaaltje vol discospikkels
Zes simpele stappen:
- Eerst gaan we de basis bakken. Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de boter en melk vast uit de koelkast. Zet vast papieren cupcakevormpjes klaar op een bakplaat of doe het beslag in een ingevette muffinvorm.
- Snijd de boter voor het beslag in blokjes en mix dit tot een gladde massa. Voeg daarna de eieren en de melk toe. Voeg tot slot het bakmeel, de suiker en 2 eetlepels discospikkels toe en klop het geheel gedurende kort tot een egaal beslag. De koeken mogen compact worden, dus er hoeft niet te veel lucht in het beslag geslagen.
- Vul de vormpjes tot ongeveer de helft en bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Blijft de prikker schoon, dan zijn ze gaar.
- Maak intussen het glazuur. Roer daarvoor 6 eetlepels poedersuiker los met een eetlepel heet water. Zet een schaaltje met discospikkels klaar.
- Als de koeken klaar zijn, haal je ze uit de muffinvorm of cupcakevormpjes. Laat goed afkoelen. Zodra ze zijn afgekoeld, snijd je de bolling van de koeken eraf, zodat je mooie gladde koeken overhoudt.
- Bestrijk de koeken royaal met het glazuur. Laat even staan, zodat het glazuur wat stevigheid krijgt. Doop dan in de discospikkels en laat verder drogen.
Geniet van het samen koken – en samen opsnoepen natuurlijk!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.