Kinderen zijn een kei in lekker erop los fantaseren. De meest gekke creaties en voorstellingen zorgen voor hilarische maar ook hartverwarmende verhalen. Door het combineren van werkelijke en bedachte situaties vertellen zij een soms komische vervorming van de realiteit, wat je als (groot)ouder dubbel kan doen slaan van het lachen. Heerlijk om mee te gaan in de onbegrensde creatieve denkwereld van kinderen die buiten de fantasieloze dagelijkse patronen treedt.
Alle clichés zijn waar – jong geleerd…
De kracht van positieve gedachten op het geluksgevoel van een mens is groter dan je je misschien beseft. Ook bij kinderen. Daarom is het heel gezond je (klein)kinderen positief op te voeden. Het is toch heerlijk als je (klein)kind het glas van het leven als halfvol ervaart in plaats van de nadelige kant van de medaille te zien? Dit artikel vertelt je hoe je je (klein)kind kunt leren dat het kan kiezen welke gedachten de hoofdrol spelen.
Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.
Help je (klein)kinderen zelfvertrouwen opbouwen
Gedachten zijn vaak heel ongrijpbaar, omdat zo’n 95 % van onze gedachten onbewust is. Des te belangrijker om onze (klein)kinderen van jongs af aan te leren dat zij een keuze hebben in hoe ze over situaties, zichzelf en hun omgeving denken. Leer hen de verschillende visies te zien, help hen te voelen hoe zij erover denken en de positieve kanten van een situatie te ontdekken.
Bijvoorbeeld: je (klein)kind wordt gepest. Verschillende kinderen gaan hier verschillend mee om. Dat komt omdat zij anders ernaar kijken en andere gedachten hen hierin ondersteunen. Voel het verschil:
- “Ik laat me niet pesten! Ik pest gewoon terug of vraag hulp aan de meester.”
- “Ik maak me maar klein en onzichtbaar zodat ze me niet zien. Ik ben bang dat ze me nog meer pakken.”
Positieve visualisaties kunnen je (klein)kind helpen bij het zich krachtiger opstellen tegenover moeilijkheden in het leven. Ook is het ideaal om in deze veilige setting verschillende reacties uit te proberen.
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!
~ Pippi Langkous ~
Van hoofd naar buik naar hoofd
Om de onbewuste stroom aan gedachten te stoppen, kunnen jullie eerst flink bewegen door een potje te voetballen of een paar oefeningetjes te doen uit de kinderyoga. Dan voel je je lichaam goed en komt je focus in het hier en nu. Je hoofd raakt door de beweging leger en er komt ruimte om bewust te gaan denken, dromen en fantaseren. Bekijk hier onze praktische kinderyoga tips.
Van Droom naar Werkelijkheid
Dan vraag je je (klein)kind waar het graag over droomt. Dit kan zijn:
- De held in zijn eigen verhaal, door de pesters te verslaan
- Heerlijk wegdromen bij het hebben van haar eigen pony
- Het winnen van de beker met het elftal
- De winnende goal maken
- The Voice Kids winnen
- Honden leuk i.p.v. eng vinden
- Etc
Dit gebruik je in de visualisatie-oefening die je samen doet. Dat is niets meer dan met je ogen dicht iets heel levendigs inbeelden. En je bewust zijn van wat je ziet, hoe je je voelt, wat je hoort, ruikt, proeft en daarin bewust je gedrag en gedachten kiezen. Jij bepaalt hoe deze droom gaat. Je beleeft de situatie met al je zintuigen.
Jij bent een belangrijke hulp voor je (klein)kind
Jij als (groot)ouder begeleidt je (klein)kind door het verhaal te vertellen. Laat hem of haar ook mee vertellen en in de droom doen wat hij of zij wil. Zeker bij het opkomen voor zichzelf in moeilijke situaties. Het wordt zo een bewuste droom en het onderbewuste wordt met dit stoere gedrag vol zelfvertrouwen geprogrammeerd. Als het dan eens voorkomt in het echte leven, heeft het onderbewuste deze ervaring als mogelijke reactie opgeslagen en zou je (klein)kind ineens voor dit gedrag kunnen gaan kiezen.
Als ik het kan dromen, kan ik het doen.
En nu zelf aan de slag! Ik visualiseer, dat ik…
Hier geven wij je een voorbeeld van aanpak. Eerst help je je kleinkind met de voorbereiding:
- Ga comfortabel zitten of liggen op de grond of maak een warm plekje op de bank
- Ogen dicht
- Paar keer diep in- en uitademen voor extra ontspanning
Als je kleinkind rustig ligt, lees je hem of haar met een ontspannende stem voor:
“Stel je voor: je loopt met je blote voeten door het gras. Het zonnetje schijnt. Verderop zie je een meertje, waar je rustig naar toe wandelt. Op het meertje drijven heel mooie eenden, allemaal verschillende. Welke zie je allemaal? Wat voor kleuren hebben ze? (Laat je kleinkind lekker fantaseren en vertellen.) Je ziet ook gekke knalgroene flamingo’s met oranje staarten. Er drijven ook geel
gevlekte schildpadden in het water. Ze bewegen langzaam. En boven het meer vliegt een grote groep lieveheersbeestjes dicht bij elkaar, als een dikke rode wolk met zwarte stipjes. Ineens voel je iets tegen je been duwen. En nog een keer. Je kijkt naar beneden en ziet een grote spierwitte hond met knalblauwe staart en oren. Je schrikt erg, want je bent bang voor honden. De hond gaat naast je zitten en houdt zijn koppie schuin. Hij kijkt je heel vriendelijk aan en maakt een knorrend geluidje, wat zo gek klinkt dat je in de lach schiet. De hond kwispelt met zijn blauwe staart en duwt nog eens zijn neus tegen je been. Hij wil met je spelen! Je ziet nu het rode balletje dat hij heeft meegenomen. Voorzichtig pak je het op. De hond blijft je rustig en vriendelijk aankijken, dus je durft het balletje weg te gooien. Hij rent er grappig naar toe en je ontspant je wat meer. Angst verdwijnt. Kwispelend komt hij weer op je af en geeft je zachtjes het balletje aan. Blij kijkt hij naar je op. ‘Nog een keer?’ lijkt hij te willen zeggen. Lachend gooi je het balletje nog een keer. Je ontspant steeds meer en begint het echt leuk te vinden. Zo spelen jullie een uurtje en hebben het gezellig. De vrolijkheid van het spelen met deze hond onthoud je als je straks je ogen weer open doet. Adem diep in en uit en speel nog even met elkaar voor het weer tijd is om naar huis te gaan. (pauze) Dan adem je nog eens diep in en uit. Wiebel met je vingers en tenen. Rustig open je je ogen.”
Geef je kleinkind even de tijd om wakker te worden als het erg diep in de voorstelling was gezonken. Drink gezellig een kopje thee en klets er nog even over. Benoem nu met name de positieve ervaring als extra bevestiging voor het onbewuste geheugen.
Je kunt de onderwerpen en lengte van de visualisaties aanpassen aan jullie situatie van dat moment.
Wij wensen jullie mooie droomervaringen toe!
Mochten jullie bijzondere ervaringen hiermee hebben of zelf leuke visualisaties verzonnen hebben, zijn wij heel benieuwd naar jullie verhalen. Je kunt ze met ons delen door ons te mailen op info@opanoma.nl of op Facebook in de opmerkingen je verhaal te plaatsen. Dan hebben andere lezers er ook baat bij.
Dit artikel legt met behulp van het voorbeeld van suiker gedetailleerd uit over hoe je gedachten je onbewust sturen en hoe dit werkt. Ook wat je kunt doen om dit langzaam om te buigen en meer controle te krijgen over hoe je leven eruit ziet.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.