Je peuterende kleinkind is in de puberteit beland. Dwarsliggen, zelfstandig willen zijn en een achtbaan aan emoties. Het lijkt nog kort geleden dat het een lief hummeltje was. Ontdek hier wat de peuterpuberteit inhoudt en hoe je er als grootouder mee om kan gaan.
Niet iedere peuter maakt een enorme peuterpuberteit door. Sommige kinderen zijn hun hele peutertijd als het ware engeltjes. Natuurlijk heeft ieder kind wel eens een momentje dat ze chagrijnig zijn of de bokkenpruik op hebben. Bij andere peuters breekt echter elke keer de hel los: bij alles dwarsliggen, altijd zelfstandig willen zijn en een achtbaan aan emoties tonen.
Peuterpuberteit
Sommige peuters schoppen, slaan, krijsen en gooien met alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Die peuters hebben een duidelijk geval van peuterpuberteit. Peuterpuberteit is geen fabeltje, peuters ondergaan een bepaalde ontwikkeling dat kan leiden tot dit soort gedrag.
De peuterpuberteit begint meestal als je kleinkind rond de 18 maanden is. Het puberen kan de gehele peutertijd duren. Tijdens deze periode ontdekt je kleinkind namelijk dat hij een opzichzelfstaand wezen is. Beetje bij beetje leert je kleinkind hoe de wereld werkt en gaat hij de grenzen uittesten.
Lastige puberteit
Het probleem met de peuterpuberteit is dat peuters natuurlijk nog maar weinig dingen zelfstandig kunnen, maar dit allemaal wel zelfstandig willen doen. Dit kan leiden tot frustraties en in ernstige gevallen zelfs tot angst. Daarnaast hebben peuters in deze fase net als andere (oudere) pubers last van stemmingswisselingen.
Het ene moment is je kleinkind dat vrolijke, blije hummeltje en het andere moment kan hij huilen omdat hij bang is of verdrietig of hij wil niet naar je luisteren. Kinderen zijn van zichzelf uiteraard erg ongeremd en dat moeten ze in deze fase leren beheersen.
“Peuterpuberteit is geen fabeltje. Peuters ondergaan
een bepaalde ontwikkeling dat kan leiden tot dit gedrag”
Herkenbare kenmerk: de driftbui
Een herkenbaar onderdeel van de peuterpuberteit is de driftbui. In deze buien worden heftige emoties geuit door je kleinkind. Hoe die driftbui klinkt kan per kind verschillen. De een schreeuwt en huilt, de ander houdt zijn adem in. Er zijn ook peuters die grommen en kleinkinderen die schreeuwen tot ze moeten overgeven.
Veel van die driftbuien kennen gelukkig een keerpunt. Voordat dit punt echter bereikt is, kan ingrijpen handig zijn. Zo kan je als grootouder een escalatie voorkomen. Grijp je echter pas na dit punt in, dan kan de bui alleen maar verergeren. De beste trucjes werken na dat moment niet meer.
Omgaan met een heftige bui
Zo’n driftbui kan erg lastig zijn. Op openbare plekken wordt je in verlegenheid gebracht en het oppassen wordt er niet gezelliger door. Je zou in eerste instantie je kleinkind kunnen negeren als hij in zo’n vervelende bui is. Omdat je de driftbui negeert, laat je jouw kleinkind zien dat het geen effect op je heeft.
Een andere manier is om je peuterende kleinkind af te leiden met bijvoorbeeld een spelletje. Geen spelletje bij de hand in de supermarkt? Wijs je kleinkind dan op iets bijzonders in de winkel of tijdens het wandelen. Bijvoorbeeld die ene eend in het water die probeert een stukje brood te eten. Vooral bij de kleinere kleinkinderen werkt dit goed.
Werken de bovenstaande tips niet? Dan is er altijd nog de optie om je kleinkind even in een time-out te zetten. Een time-out kan wonderen verrichten. Laat je kleinkind tot bedaren komen. Zorg dat je kleinkind een aantal minuten even ergens rustig moet zitten. Ga ondertussen zelf door met je dagelijks leven. Dit is weer een manier waarmee je laat zien dat dit soort gedrag geen effect heeft.
Het ondervinden stimuleren
Het is belangrijk dat je peuterende kleinkind allerlei dingen zelf ervaart. Hij is tenslotte bezig om zelfstandig te worden. Vallen en opstaan hoort bij dat proces. Weigert je kleinkind zijn jas aan te doen in de zomer omdat het toch al warm is? Laat hem dan maar merken hoe koud het stiekem nog is buiten. Op die manier leert je kleinkind van zijn fout.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.