Het is bijna vakantie en je peuterende kleinkind komt gezellig logeren. Dat belooft een leuke tijd te worden! Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ontdek hier de do’s en don’ts als een peuter logeren komt.
Hartstikke leuk als je kleinkind komt logeren. De ouders kunnen even een momentje voor zichzelf nemen en jij hebt de kans om wat een-op-een tijd te hebben met die kleine hummel. Het logeren kan wel eens minder vlekkeloos verlopen dan je zou willen; een aantal dingen kun je beter wel of niet doen als je peuter logeren komt.
Peuter logeren
Peuters kunnen overal last van krijgen tijdens het logeren, zeker als het de eerste keer is. Denk aan heimwee, moeite met logeren omdat het spannend is, het inpakken van hun spulletjes en afscheid nemen van mama en papa zodra zij ervandoor gaan. Het is handig om hier alvast van tevoren een beetje rekening mee te houden, zodat je niet ineens voor ongewilde verrassingen staat.
Afscheid nemen
Als je kleinkind komt logeren, dan kan het afscheid met de ouders erg moeilijk zijn. Het gebeurt nog wel eens dat er een traantje weggepinkt moet worden bij de ouders – zeker als het hun eerste kindje is dat voor de eerste keer uit logeren gaat. Het kan voor zowel jouw kleinkind als voor de ouders een moeilijk moment zijn.
Do: zorg ervoor dat het afscheid snel en duidelijk verloopt. Een lang en moeilijk afscheid is helemaal niet nodig: de volgende dag zien ze elkaar weer.
Don’t: je mee laten slepen met het afscheid. Als grootouder moet je nu juist even het hoofd koel houden.
“Het kan voor zowel jouw kleinkind
als voor de ouders een moeilijk moment zijn”
Heimwee
Heimwee heeft bij je kleinkind voornamelijk te maken met een scheidingsangst: het missen van de ouders en bang zijn dat zij niet meer terugkomen. Kinderen met echte verlatingsangst kunnen veel problemen krijgen als gevolg: slapeloosheid, buikpijn, gebrek aan eetlust, huilen en continu om aandacht vragen.
Do: spreek eventueel met de ouders af om af en toe een foto te whatsappen. Zo ziet je kleinkind dat zijn ouders wel degelijk nog aan hem denken en tegelijk stel je de ouders gerust.
Do: laat je kleinkind zich op zijn gemak voelen. Laat hem bijvoorbeeld een favoriet speeltje meenemen of verzin leuke activiteiten zodat hij afgeleid is.
Don’t: de ouders langs laten komen. Dit kan de heimwee daarna alleen maar verergeren.
Logeren is erg spannend
Als je kleinkind komt proeflogeren bij opa en oma, kan de kleine hummel het allemaal erg spannend vinden. Als grootouder begrijp je dat uiteraard en doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat je kleinkind op zijn gemak is en het logeren als een stoer kindje volhoudt.
Do: als jouw kleinkind komt proeflogeren, ga dan eerst even wachten in de kamer naast de kamer waar je kleinkind slaapt. Na een tijdje zal hij gewoon in slaap vallen en kan jij met een gerust hart nog even op de bank zitten.
Don’t: meegaan in de spanning van je kleinkind. Als grootouder moet je een veilige haven presenteren en niet de spanning verergeren met stress.
Huisregels tijdens logeren
Zoals altijd geldt: jouw huis, jouw regels. Je kleinkind moet zich ook tijdens het logeren aan jouw regels houden. Natuurlijk zijn de regels van opa en oma wel iets anders dan van mama en papa, maar dat betekent niet dat de regels niet opgevolgd hoeven te worden.
Do: regels van opa en oma zijn altijd wat losser dan die van ouders. Dat mag ook – daar zijn we immers grootouders voor.
Don’t: je regels steeds veranderen. Wees consistent met je kleinkind, alleen dan kan hij de regels ook netjes opvolgen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.