Je geeft een feestje. De diverse kazen staan al op tafel, compleet met kruidenboter of kruidenkaas voor de kleinkinderen. Maar je bent die simpele stokbroodjes en toastjes zat. Dan is het tijd om eens een panbrood te maken.
Er bestaan een aantal vormen van panbrood. Er is een vorm waarin je een pot met het deeg in de oven doet. Duurt wat langer maar resulteert in een lekker versgebakken brood. Een andere variant is de versie waarin je het deeg simpelweg in de koekenpan doet en voor een tijdje opbakt. Het recept voor de laatste vind je hieronder. Ideaal voor feestjes en vrolijke kleinkinderen!
De materialen
Koekenpan
Meerdere mengkommen
Spatel
De ingrediënten voor panbrood
Broodmix (voor twee of drie broden) of 200 gram zelfrijzend bakmeel (voor één)
Olijfolie
1 sjalotje, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
Kruiden naar keuze, bijvoorbeeld Italiaanse kruiden
De bereidingswijze
Er zijn twee manieren op deze versie van panbrood te maken. Met broodmix, dat even moet rijzen, of met zelfrijzend bakmeel. Heb je wat meer haast dan gewoonlijk, dan zou ik voor het bakmeel gaan. Heb je wel de tijd, dan is broodmix een goede optie als je er meer wilt maken.
Deeg maken
Indien je voor het broodmix gaat, volg je eerst de instructies op de verpakking. Voeg wat lauw water toe en kneden maar. Zet de kom met het deeg eventjes apart. Doe in een andere mengkom jouw kruiden naar keuze, het uitje en de knoflook met een beetje olijfolie. Roer dit door elkaar.
Als het kruidenmengsel klaar is, kan je een deel van het brooddeeg toevoegen. Wil je twee broden maken? Voeg dan de helft toe. Ga je voor drie broden? Voeg dan een derde toe. Indien je voor het bakmeel gekozen heb, kan je nu het zelfrijzend bakmeel toevoegen aan het kruidenmengsel.
Nu is het tijd om het deeg goed te kneden. Zorg dat alle kruiden en smaakmakers goed gemengd zijn met het deeg. Hoe beter je het mixt, hoe meer smaak er later aan zal zitten. Kneed het deeg echter niet te lang: de luchtigheid kan anders verloren gaan.
Rijzen en wachten
Gebruik je het broodmix? Zet de mengkom aan de kant met een theedoek of een stuk aluminiumfolie erover heen. Het deeg moet even rijzen. Op de verpakking van de mix zal waarschijnlijk 10 tot 20 minuten rijzen staan. Je mag het deeg ook langer later rijzen als dat beter uitkomt.
Koos je voor het bakmeel? Dan hoef je helemaal niet te wachten tot het deeg gerezen is. Dan sla je het gedeelte hierboven over en kan je gelijk door met de volgende stap: de koekenpan op het vuur zetten.
Bakken en smullen
Als het deeg klaar is, kan je beginnen met bakken. Zet de koekenpan op het vuur met wat olijfolie. Wacht tot de pan warm is voordat je het deeg erin doet. Terwijl de koekenpan warm wordt, kan je alvast het deeg uitrollen tot een rondje die de diameter heeft van de pan.
Zodra de pan warm is, kan het deeg erin. Zet het vuur nu laag. Bak iedere kant van het brood 10 minuten. Controleer het brood af en toe: het mag krokant bruin worden, maar verbrand brood vindt niemand lekker.
Als je het brood klaar is, kan je het op een plank leggen en serveren naast lekkere dipsausjes, kruidenboter of heerlijke tappende. Eet smakelijk!
Liever zin in iets zoets? Lees hier dan ons recept over Monkey Bread.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.