Het lijkt zo vanzelfsprekend: van 31 december op 1 januari vieren we Oud en Nieuw. We vieren dat met vrienden of familie, of allebei. We eten oliebollen, drinken champagne en steken om middernacht vuurwerk af. Op 1 januari is er de nieuwjaarsduik en beginnen we met onze goede voornemens. We wensen iedereen het beste voor het nieuwe jaar.
Dat het nieuwe jaar op 1 januari begint is pas sinds 1583 in Nederland het geval. In een aantal andere culturen begint het nieuwe jaar op een andere dag. Lang geleden begon het nieuwe jaar bij het begin van de lente, als de natuur weer tot leven kwam. Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart. Dit is nog te zien aan de namen van sommige maanden: september (betekent letterlijk: zevende maand), oktober (achtste maand), november (negende maand) en december (tiende maand).
Geesten en demonen
En waarom steken we eigenlijk vuurwerk af? Van oudsher werd dat gedaan om de demonen en boze geesten af te schrikken. Om de geesten gunstig te stemmen werden er offers gebracht: dat zien we nog terug in het eten van oliebollen en het drinken van alcoholische dranken.
De beste wensen en goede voornemens
Zodra de klok 12 uur slaat en het 1 januari is wensen we iedereen die we tegenkomen het beste voor het nieuwe jaar. Vroeger scheen er ook geld te worden gegeven aan degene die jou het beste wenste met Oud en Nieuw. Dat liep blijkbaar uit de hand, want iedereen wilde wel wat geld ontvangen voor een nieuwjaarswens! Tegenwoordig zijn er nog kranten- en tijdschriftbezorgers die hun beste wensen overbrengen met de verwachting dat ze een kleinigheidje krijgen voor hun diensten. Ook sturen we elkaar kerst- en nieuwjaarskaarten om onze wensen over te brengen.
Typerend voor de de laatste weken van december zijn alle terugblikken en jaaroverzichten. Men kijkt terug op het afgelopen jaar – soms positief, soms negatief – en gaan het nieuwe jaar in met goede voornemens.
Brrrrr!
Sinds 1960 duiken mensen in Nederland op 1 januari de Noordzee in op verschillende locaties. Als je Oud en Nieuw stevig gevierd hebt, kan dit lekker ontnuchterend werken. In 1960 begon het in Zandvoort. Tegenwoordig vindt de grootste duik plaats in Scheveningen met rond de 10.000 duikers. Ook op veel andere plekken die niet aan zee liggen kan je een nieuwjaarsduik doen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.