Opvoeden is lastig. Naast het geven van liefde is het de kunst om de balans te zoeken tussen loslaten en stimuleren. Zo groeien kinderen uit tot zelfstandige leuke mensen. Maar wat is de juiste balans? Te veel loslaten leidt tot verwaarlozing en te veel stimuleren leidt tot verwennen. In een eerder artikel somden wij al op welke fouten de ouders van nu maken doordat ze te laks zijn wat betreft de opvoeding. Nu kijken we naar hoe te veel liefde net zo schadelijk kan zijn voor kinderen.
1. Bediende:
“Lieverd, hier is je tas!” De vader en moeder van je kleinkind brengen bijna alles achter zijn kont aan en lijken zo eerder de bediende dan de opvoeder. Drinken en snoepjes worden gebracht bij het tv-kijken en alle rommel wordt voor ze opgeruimd. Het kan voorkomen dan kinderen niet veel zelf hoeven te doen en ze geen klusjes of vaste taken hebben. Vroeger was dit anders. Mede door de grootte van de gezinnen werd er verwacht dat elk kind meehielp in het huishouden.
Het te veel bemoederen doet kinderen geen goed, want op deze manier leert je kleinkind geen verantwoordelijkheid dragen. Het kan dus ook niet trots zijn op een taak die hij in zijn eentje heeft volbracht. Verwennerij resulteert niet in zelfstandigheid. Het worden en zullen zo ‘moederskindjes’ blijven.
2. Alles:
Tegenwoordig hebben kinderen veel spullen en hebben ze veel van wat hun hartje begeert. Op verjaardagen worden ze overladen met cadeaus. Je kleinkind is daardoor niet snel tevreden, want heeft hogere verwachtingen gekregen. Een simpel stripboek of leuke haarclip als kleinigheidje voldoet niet meer.
Hetzelfde gaat op voor het doen van meerdere sporten, naar elk kinderfeestje gaan en dan ook nog eens naar dat geweldige evenement. Veel kinderen hebben het zo druk, dat ze niet meer gewend zijn om niets te hoeven. Logisch dus dat ze zich snel vervelen, terwijl dat helemaal geen kwaad kan.
3. Over-prijzen:
“Kijk eens hoe goed ze dat doet!”. Het kind plukt een bloemetje en het is meteen de ‘allergrootste natuurliefhebber van de hele wereld’! Of hij krast met een potlood wat op papier en hij is in hun ogen gelijk de ‘volgende Picasso’! Is het verkeerd om kinderen op deze manier te prijzen? Wel als het overdadig gebeurt en als de ouders bijna idolaat zijn van hun eigen kind.
Het gevaar schuilt hem hier in het ophemelen. Als kinderen alleen maar loftuitingen te horen krijgen en geen kritische noot, raken ze niet gewapend tegen teleurstellingen. Ze hebben altijd alles goed gedaan, dus hoe kunnen zij dan overweg gaan met tegenslag?
4. Te beschermend:
Het is goed als een kind door zijn ouders wordt beschermd, maar wat als het niets meer in zijn of haar eentje mag ondernemen? Net zoals hierboven al werd aangegeven, leert hij of zij dan niet omgaan met nare ervaringen. Kinderen kun je nu eenmaal niet tegen alles beschermen en dat zou ook niet goed zijn. Bij het leven hoort zowel het goede als het kwaad, fijne als nare gevoelens. En wil je dat je kleinkind opgroeit tot een volwaardige, zelfstandige, sterke volwassene, dan moet zij alles beleefd hebben.
Eerder noemden wij andere opvoedfouten, maar dan vanuit een andere kant belicht: laksheid. Door alle hectiek van tegenwoordig is het voor ouders soms makkelijker om maar toe of op te geven en hun kinderen hun zin te geven. De gevolgen hiervan voor je kleinkind lees je hier.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.