Steeds meer ouders rekenen op de grootouders om als oppas in te springen. Is dit tegenwoordig vanzelfsprekend of eerder een gunst die de opa’s en oma’s verlenen? Ieder mens is anders, ook iedere grootouder denkt hier anders over. Ontdek hier hoe het zit met grootouders als oppas.
In Nederland rekenen steeds meer ouders op de grotouders als hulp. Af en toe even oppassen of snel de kinderen ophalen, steeds meer opa’s en oma’s springen bij door meer taken van de opvoeding op zich te nemen. Van alle landen van Europa passen de Nederlandse grootouders het meeste op de kleinkinderen. Maar hoe vanzelfsprekend is het om op te passen als grootouder? Is het eerder een gunst?
Oppassen leuk en zwaar
Veel ouders vergeten dat het oppassen voor de grootouders een zware taak kan zijn. Een dagje oppassen is harstikke gezellig, maar kan erg vermoeiend zijn. Het kan voorkomen dat regelmatig oppassen te veel wordt. Je hoeft je hier ook niet voor te schamen als grootouder, het komt immers vaak voor dat het regelmatig oppassen als zwaar ervaren wordt. Dat je eerder hebt toegezegd om op te passen, betekent niet dat je dit niet kunt heroverwegen.
Oppassen grootouders vanzelfsprekend? Nee!
Het is belangrijk dat jij als opa of oma ook nee durft te zeggen tegen weer een dagje oppassen. Hoe graag je jouw kleinkinderen ook ziet, toch kan een vaste oppasdag als een verplichting gaan voelen. Het is geen taboe! Wees duidelijk in wat je wel en niet wilt.
Je hoeft immers niet op te passen, je doet dit al vrijwillig. Als je het niet aan kan of zelf al andere plannen heeft, moet je dit gewoon aangeven. De ouders van je kleinkinderen zullen dit heus wel begrijpen. Doen ze dit niet? Dan moet je nodig een ander gesprek gaan voeren met de ouders.
Totaal niet oppassen
Er zijn uiteraard ook grootouders die niet willen oppassen. Ze spenderen hun tijd met de kleinkinderen liever op een spontane manier. Niet dat de kleinkinderen geforceerd naar opa en oma toe moeten. Daar is helemaal niets mis mee. Grootouders die er zo over denken strijden nog wel eens met een schuldgevoel. Dat is nergens voor nodig! Oppassen doe je als grootouder omdat je het misschien leuk vindt, niet omdat het moet.
“Oppassen is niet altijd vanzelfsprekend.
Het is echter ook niet een gunst; jij biedt het zelf aan”
Het is belangrijk dat jij je realiseert dat er niks mis is met het feit dat je geen oppasser wil zijn. Iedereen is anders en dat geldt zeker ook voor grootouders. Maak afspraken met de ouders: wat vind je fijn en waar maak jij een uitzondering voor? Zo voorkom je ongemakkelijke situaties.
Andere soorten oppassen, andere wensen
Zoals ouders erg anders kunnen zijn, kunnen ook grootouders erg anders zijn. Dit is vaak goed te merken in de manier waarop ze willen oppassen en hoe ze vervolgens oppassen. Zo kan de ene oma de kinderen meer laten snoepen terwijl de andere opa juist alleen maar fruithapjes geeft.
Als opa of oma bied je waarschijnlijk vrijwillig aan om op te passen. Het is belangrijk dat jij een aantal regels van de ouders respecteert en overneemt. Maar jij hebt uiteraard ook jouw eigen regels waar de kleinkinderen zich aan moeten houden. Dit moeten de ouders ook respecteren. Oppassen is, zoals hierboven vermeld staat, niet altijd vanzelfsprekend. Het is echter ook niet geheel een gunst; jij biedt het zelf aan.
Grootouders altijd geliefd
Als je wel oppast of niet. Als je een beetje oppast of dat je vaste oppasdagen hebt. Voor kleinkinderen maakt het allemaal niet zo veel uit. Grootouders zijn altijd geliefd bij kleinkinderen. Ze voelen zich tenslotte fijn in een bekende, veilige omgeving zoals het huis van opa en oma. Er zijn nou eenmaal dingen die alleen grootouders kunnen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.