Goochelaar Hans Kazan: “De kleinkinderen hebben mijn trucs vaak al door”     

Hans Kazan

“Wat een babyboom hier in de familie”, twitterde Hans Kazan (64) vorig jaar toen zijn vijfde kleinkind op komst was. Drie jaar op een rij werden de goochelaar en zijn vrouw Wendy opa en oma. En ze waren al de trotse grootouders van twee jongens, inmiddels 6 en 8 jaar. Een gesprekje met deze gezellige opa.

 

Hans KazanHoe was het voor jou toen je opa werd?

Heel bijzonder. Je eigen kind dat een kind krijgt! Wel dacht ik ‘nu al?’ Voor mijn gevoel waren we zelf nog maar net uit de kinderen. Wendy en ik vonden het erg leuk. En spannend! Vooral voor je kind. Het is zo’n happening in hun leven, een baby erbij. Wij als grootouders staan aan de zijlijn. En zo hoort dat ook.

 

Zie je de kleinkinderen vaak?

Ja, vooral de oudste twee, Kian en Kenzo. Hun vader en moeder zijn ook goochelaars en treden over de hele wereld op: China, Saoedi-Arabië. Dan zijn de twee jongens soms een paar weken achtereen bij ons. Dat is wel wat anders dan een dagje oppassen en gezellig naar de speeltuin. Bij ons is het: op tijd naar school, lunchtrommels klaarmaken, halen en brengen voor verjaarspartijtjes. En als Wendy weer eens om drie uur ’s nachts uit bed gaat om een baby de fles te geven zeggen we tegen elkaar: “Dit hadden we toch al gehad?” We doen het graag hoor. De band met de kleinkinderen is sterk. Maar ja, wij zijn niet ook de jongsten niet meer. Tel daarbij op dat ik als artiest een onrustig leven leid met veel reizen en optredens. Dan is het best wel heftig. De opvang komt vooral op Wendy terecht. Die is daar wel heel goed in, een echte oma.

 

 


 

“Ze noemen me geen opa, maar bij m’n voor- en achternaam:

‘Hans Kazan, kom je spelen?’ ”

 


 

 

Hans KazanAls je kleinkinderen zo lang bij jullie zijn, ben je dan niet aan het mee-opvoeden?

Daar kom je soms niet onderuit. Maar de opvoeding van de ouders is bepalend, daar blijven we dichtbij. Wel hebben we thuis onze eigen regels. Wendy en ik houden beiden niet van gezeur. Als we zo gaan lunchen en er wordt gezegd: ‘maar ik wil nú eten, want ik heb nú honger’ dan zijn we daar snel klaar mee. Ze weten dat ook wel. Gelukkig hebben we hele lieve kleinkinderen!

Weet je trouwens dat ze ons geen opa en oma noemen? Spontaan, zonder dat iemand dat bedacht had, noemden ze Wendy ‘Lina’. En mij spreken ze áltijd met voor-en achternaam aan: “Hans Kazan, kom je spelen?” We hebben het maar zo gelaten. De oudste kleinkinderen zijn ermee begonnen en dat gaat natuurlijk over op de anderen.

 

Twee zoons en een schoondochter zijn goochelaar, je derde zoon is ook artiest. Bespeur je bij je kleinkinderen al interesse?

Niet voor het goochelen. Maar Kenzo zit wel graag in de zaal om dan uitgekozen te worden voor een truc. Dat trapje op naar het podium, buiginkje maken naar het publiek…vindt-ie schitterend. En ze hebben trucjes ook veel sneller door. Als ik bij een ander kind een balletje uit het oor haal, gaat die verbaasd aan z’n oor voelen. Zij zeggen dan: “ik zag wel dat je het balletje al in je hand had!”

 


Bekijk hier nog meer interviews met bekende Nederlanders die oma of opa zijn.


 
Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals