Opa is geslaagd!     

In haar column schrijft Saskia Knoop over haar belevenissen met de bende van vier op de dagen met gouden randjes. Deze keer: Opa is geslaagd


 

De kleinkinderen boffen: Opa is zijn baan kwijt! Hij is na 36 jaar, door de werkgever buitenspel gezet. Opa heeft nu alle tijd voor de kinderen, om op te passen en te gaan zwemmen op een doordeweekse dag.

Opa heeft zijn school niet afgemaakt dus geen diploma’s. Ja, en wat nu? Dan ben je 55 jaar en werk je vanaf je 16 jaar en nu ineens veel vrije tijd. En dan ook nog alle zaken die hij moet regelen en moet leren. Solliciteren via de computer, dat valt niet mee. Een brief maken met Word? Het duizelt hem maar gelukkig ben ik wel computervaardig en samen komen we er wel uit.

 

Uit het veld geslagen

Even uit het veld geslagen, even verdrietig en boos. Maar dan valt het kwartje: Opa gaat weer naar school en studie volgen! Hij start met de opleiding tot beveiliger met het studiegeld welke hij heeft meegekregen van zijn oude werkgever. Hij gaat 2 avonden per week naar avondschool en moet stagelopen. ‘Had ik dit maar eerder gedaan’ roept hij uit. Hij geniet van alle nieuwe dingen die op zijn pad komen, maar spannend is het wel. Ondertussen moet hij solliciteren naar betaald werk dus de stress van het wekelijks solliciteren gaat wel gewoon door. De computer is nog steeds niet zijn beste vriend, maar het gaat al stukken beter.

De Smartphone en het appen lukt nu ook al aardig. Hij moet een scriptie maken en weet niet waar hij moet beginnen. Samen hebben we vele avonden achter de pc gezeten dus zijn scriptie is ook een beetje van mij. Eindeloos examens oefenen, de boeken gingen ook mee op vakantie.

 


 

Onze oudste kleindochter vind het maar raar. Opa weer naar school, hij is toch geen kind?

 


 

Onze oudste kleindochter vind het maar raar, opa weer naar school, hij is toch geen kind? Maar ik ben super trots! Het examen doen via de computer verliep moeizaam, maar hij zette door. “Wat ben je anders voor voorbeeld voor de kleinkinderen?” zei hij dan. “Als het moeilijk wordt, er dan maar mee stoppen? Nee, doorgaan!”
 

Geslaagd!

En jawel, in juli is hij geslaagd voor zijn mbo-beveiliger. 57 jaar oud en zijn eerste diploma behaald. De kinderen zijn super trots en we vieren een feestje. De kleinkinderen hebben tekeningen en zelfs een Amerikaanse collegehoed gemaakt. De vele afwijzingen op zijn sollicitatiebrieven werken niet motiverend:” … u past niet in het profiel….”. “Jaja, zeg het maar… u wilt eigenlijk zeggen dat ik te oud ben!” Maar dat mag niet.
 

Tweede carrière

Maar de aanhouder wint en met zijn diploma’s nu op zak, heeft hij een baan gevonden. Helaas een nulurencontract, maar ervaring opdoen als beveiliger, is nu het belangrijkste. En een van zijn standplaatsen is bij Feyenoord, De Kuip. Als Feyenoordfan is dit helemaal niet verkeerd! Opa’s tweede carrière is begonnen en dat had hij 2 jaar geleden niet kunnen bedenken. Wat kan je leven een eens anders gaan, maar je moet wel zelf je kansen pakken.

 

De kleinkinderen bellen:

‘Opa’, ga je mee naar de speeltuin’?

‘Helaas jongens, Opa moet werken’.

Nooit gedacht dat dit ene zinnetje zo lekker zou klinken!


 


saskia_footer1


Saskia Knoop schrijft op Opa ’n oma over haar dagen met gouden randjes.

Zij is 55 jaar en 35 jaar getrouwd met Ronald, moeder van 2 dochters en oma van Lenthe van 7, Mats van bijna 4, Ferre van 3,5 en Bent van 1. Samen met haar man past ze elke maandag op de hele bende van 4, dus genoeg om over te schrijven. Ondanks haar fulltime baan van 36 uur per week, maakt ze altijd tijd vrij voor de bende van 4!

 

Lees hier alle bijdragen van Saskia

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals