Hoe breng je nou toch alle kleinkinderen dichter bij elkaar? Wat kan je doen om te zorgen dat ze het allemaal naar hun zin hebben, ook met elkaar? Organiseer je eigen opa en oma kamp! Dat is een leuke en creatieve manier om te logeren met alle kleinkinderen. Gaaf, toch?
Opa en oma kamp
Een opa en oma kamp is vrij simpel: het is een groot logeerfestijn met alle kleinkinderen. Het verschil tussen een normale logeerpartij en opa en oma kamp? Tijdens opa en oma kamp zijn er allerlei speciale activiteiten georganiseerd. Vaak is er een thema aan opgehangen, maar dat hoeft niet per se.
Misschien heb je wel al eens een opa en oma kamp georganiseerd, zonder het ook zo te noemen. Dan kan je als nog een keer zo’n kamp organiseren. Het klinkt namelijk super spannend in de oren van de kleinkinderen en het maakt de avond net even wat specialer. Je organiseert een avond die niet snel vergeten zal worden!
Stap 1 – wie komen er allemaal?
Veel mensen die een opa en oma kamp organiseren, vinden het leuk om alle kleinkinderen in één keer over de vloer te hebben. Het maakt niet als de leeftijden verschillen, dat kan het juist erg leuk maken. Zo leren de kinderen elkaar namelijk ook een beetje beter kennen en ben jij getuige van dat bijzondere moment.
Heb jij echter te veel kleinkinderen om iedereen uit te nodigen, met het oog op de mogelijk hectiek? Dan is het verstandig om de kleinkinderen te verdelen en twee keer een opa en oma kamp te organiseren. Gelukkig helpen de oudere kleinkinderen opa en oma vaak met de zorg voor de jongere kinderen.
Ook als je niet veel kleinkinderen hebt, is het nog steeds leuk om een opa en oma kamp te organiseren. Het zal wel een iets andere sfeer hebben, maar het zal nog steeds ontzettend leuk zijn. Bovendien komen er wellicht in de toekomst nog meer kleinkinderen bij en heb jij al even wat ervaring opgedaan voor een super opa en oma kamp.
“Dus alle stappen terzijde: vergeet niet om het naar je zin te hebben!”
Stap 2 – wanneer organiseer je een opa en oma kamp?
De volgende stap is om te beslissen wanneer je het kamp gaat organiseren. Veel grootouders kiezen voor de zomer, maar de lente of de kerstvakantie kan ook erg geschikt zijn voor een leuk logeerpartijtje. Je kan het kamp namelijk per jaargetijde aanpassen. Zomer betekent lekker veel buiten zijn, winter staat gelijk aan in huis genieten.
Belangrijker is misschien wel de keuze hoe lang het kamp gaat duren. Als het je eerste kamp is, is het verstandig om niet te ambitieus te zijn. Begin klein en kort, je kan later altijd de duur van het kamp uitbreiden als je wat meer ervaring ermee hebt.
De meeste opa en oma kampen duren een nachtje. Je kan er ook voor kiezen om het kamp te organiseren gedurende de dag. Als de kleinkinderen in de buurt wonen, kan je overdag het kamp organiseren verdeeld over een paar dagen. Dan stuur je bijvoorbeeld wel elke dag de kinderen weer naar huis of misschien kies je 1 dag uit om te blijven slapen als climax van het kamp.
Stap 3 – wat plan je wel en wat niet?
Dan komt de derde stap: welke activiteiten ga je plannen en wat laat je, qua invulling, vrij. Een duidelijk plan helpt, omdat ze kinderen een beeld geven van wat ze wel en niet kunnen verwachten.
Je kan het schema bijvoorbeeld spannender maken door hints te geven over de activiteiten. Iets wat de aandacht en interesse wekt van de kinderen, maar nog niet verklapt wat jullie werkelijk gaan doen. Zo weten de kinderen gedeeltelijk waar ze aan toe zijn en is het element van verrassing toch nog aanwezig.
Bovendien kan je altijd tijdens een activiteit beslissen of het werkt of niet. Had je een erg leuk idee, maar blijkt het in de praktijk niet zo aan te slaan bij de kleinkinderen? Stop dan gewoon met de activiteit en ga iets anders doen. Andersom kan ook: is het juist een succes, dan kan je best wat meer tijd ervoor uittrekken.
Doel? Plezier hebben!
Aan het einde van de dag komt het neer op één simpel ding: dat jij en de kleinkinderen plezier hebben. Niet alleen leuke activiteiten doen, maar ook gezellig met elkaar bezig zijn. Daar organiseer je immers dit kamp voor. Dus alle stappen terzijde: vergeet niet om het naar je zin te hebben!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.