Grootouders en kleinkinderen hebben een bijzondere relatie. Net als ouders voelen opa’s en oma’s onvoorwaardelijke liefde voor die kleine deugnieten. Een relatie vol onvoorwaardelijke liefde, een gevoel dat niet uit te leggen is. Hoe bijzonder is dat?
Onvoorwaardelijke liefde is een liefde die onvoorwaardelijk is. Echte liefde begint wanneer er niets terug voor verwacht wordt. Veel ouders beschrijven dit voor hun kinderen te voelen. Wist je echter dat ook veel opa’s en oma’s dat speciale gevoel hebben voor hun kleinkinderen, voor de kinderen van hun eigen kinderen. Dat is uniek aan de bijzondere relatie tussen grootouders en kleinkinderen.
Hoe werkt dat, onvoorwaardelijke liefde?
Dat onbeschrijflijke gevoel ontstaat oorspronkelijk in je hersenen. Al zullen we het wel met elkaar eens zijn dat we dat gevoel extra goed voelen met ons hart. Om te onderzoeken waar dat gevoel ontstaat, is er een test gedaan waarin mensen dachten aan hun onvoorwaardelijke liefde terwijl hun hersenen onderzocht werden. Op dat soort momenten gloeiden een aantal delen van de hersenen op: de amygdala, de thalamus en de hersenschors.
De amygdala is een amandelvormige structuur in je hersenen dat betrokken is bij het aansturen en verwerken van emoties. De thalamus speelt een belangrijke rol bij het doorgeven van prikkels en de hersenschors is het deel van je hersenen war informatie van de rest van je lichaam wordt verwerkt. Deze drie onderdelen van jouw hersenen werken afwisselend samen om dat gevoel tot stand te brengen.
“Die oprechtheid van een kind kan een heuse verademing zijn. Niets moet en alles kan”
Geen onvoorwaardelijke liefde
Het kan ook voorkomen dat jij wel om je kleinkind geeft, maar niet een gevoel van onvoorwaardelijke liefde hebt. Misschien heb je dat nog nooit voor iemand gevoeld. Maak je dan maar geen zorgen. Het kan voorkomen dat je niet zo’n heftige emotie voor iemand voelt.
We kunnen immers niet van een ander onvoorwaardelijk houden als we niet van onszelf kunnen houden. Het klinkt een beetje zweverig en wellicht een wat gemakkelijk antwoord, maar soms is het nou eenmaal zo simpel. Je kunt alleen echt oprecht onvoorwaardelijk van een ander houden, indien je ook van jezelf houdt of in ieder geval jezelf accepteert.
Geen voorwaarden voor grootouders
De reden waarom ook veel grootouders onvoorwaardelijke liefde voor kleinkinderen voelen is het feit dat er geen voorwaarden aan hun relatie zijn. Opa’s en oma’s hoeven er alleen maar te zijn voor de kinderen. Af en toe gezellig spelen of leuk logeren bij opa en oma. Dat is alles wat een kind zou kunnen verwachten van zijn grootouders.
Die oprechtheid van een kind kan een heuse verademing zijn. Niets moet en alles kan. Je kan als opa of oma ook weer even je innerlijke kind tevoorschijn halen. Je leert bovendien weer genieten van de kleine dingen in het leven. Je kleinkind zal alles wellicht niet bewust mee maken, maar samen maken jullie een hoop mooie herinneringen voor later.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.