6 x waarom moeders blij moeten zijn met opa en oma     

 

Een boodschap van een moeder aan alle andere jonge ouders:

Misschien verwennen ze je kind een beetje te veel, bemoeien ze zich soms net even iets teveel of stroken jullie opvattingen niet meer helemaal met elkaar. Één ding staat als een paal boven water: jouw ouders zijn dol op je kind en jouw kind is dol op hen. Opa en oma hebben een belangrijke rol in het leven van je kind, maar ze zijn ook nog steeds belangrijk voor jou en je partner. 6 x waarom wij, als jonge moeders heel erg blij moeten zijn met opa en oma:

 

1. Omdat ze zorgen dat jij je handen vrij hebt

We hebben het geluk dat onze beide ouders graag oppassen. Ze hebben een vaste oppasdag in de week als mijn partner en ik werken. Dat is fijn omdat hij zo in een vertrouwde omgeving is én praktisch omdat we geen extra kosten maken qua kinderopvang. Daarnaast zijn ze bereid om af en toe op te passen als mijn lief en ik samen weg willen, heel fijn om regelmatig tijd met z’n tweeën door te kunnen brengen. En we gunnen het opa, oma en zoon natuurlijk ook dat ze even álle tijd voor elkaar hebben…

2. Omdat ze die speciale band met je kind hebben

De band tussen kleinkind en opa en oma is speciaal en het is bijzonder en ontroerend om te zien. Als ik mijn zoontje vertel dat we naar opa en oma gaan, zie ik zijn ogen oplichten en komt er een grote glimlach tevoorschijn. Hij is idolaat van beide opa’s, zijn beste speelmaatjes, en als ze samen spelen valt er echt geen speld tussen te krijgen. Ook niet door de oma’s, trouwens. De band tussen hem en zijn opa’s en oma’s is heel sterk en ik hoop dat dat nog heel lang zo mag blijven.

3. Omdat ze hun onverdeelde aandacht geven

Op de dagen dat mijn partner thuis is of ik spelen we uiteraard wel met onze zoon, maar er moet ook gekookt worden, of opgeruimd, of er wordt gebeld. En dan speelt ie even alleen. Geen probleem natuurlijk, want dat kan hij ook. Maar des te meer geniet hij ervan als hij bij opa en oma is, want dan heeft hij áltijd een speelmaatje. De tijd met opa en oma is écht quality time, dat is zo mooi om te zien! Onze ouders worden dan wel een dagje ouder, ze liggen wel met onze peuter op de grond met auto’s te spelen, rennen door de kamer en wroeten gezellig mee in de zandbak.

 

4. Omdat je altijd bij ze terecht kunt

Van praktische vragen als ‘hoe krijg ik een kersensapvlek uit een t-shirt?’ tot de wat grotere levensvragen: het is fijn om nog steeds terecht te kunnen bij je eigen ouders. Met de komst van je eigen kind ben je misschien moeder geworden, maar je bent ook nog steeds hun kind. En dan is het heel fijn om te weten dat je nog steeds een vertrouwd hulplijntje hebt voor wat betreft huis-, tuin- en keukenvragen, even wilt vragen ‘hoe deed jij dat vroeger?’ of als je een luisterend oor nodig hebt na slapeloze nachten of een driftbui van je peuter.

5. Omdat ze je oude speelgoed hebben bewaard

Mijn oude poppenwagen, oude voorleesboeken en puzzels. Iedere keer als ik bij mijn ouders kom, is er weer wat speelgoed uit mijn jeugd afgestoft en van zolder geplukt. En volgens mij vinden opa en oma dat minstens zo leuk als hun kleinzoon. Ook bij mijn schoonouders wordt er regelmatig wat tevoorschijn getoverd uit de jeugd van mijn vriend: treinen, kastelen met ridders en dozen vol lego. Het is heel leuk om te zien dat je kind speelt met speelgoed waar je vroeger zoveel plezier aan hebt beleefd. En het brengt weer fijne herinneringen mee.

6. Om de typische opa en oma-dingen die ze doen

Er zijn dingen die onze zoon ook met mij en/of met zijn papa doet, maar met opa en oma is dat nog net even iets specialer. Een nachtje logeren, samen pannenkoeken bakken, fietsen naar de kinderboerderij, de tuin sproeien of de eendjes voeren: typische dingen om samen met opa en oma te doen en waar hij later fijne herinneringen aan zal hebben.


 
Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals