De eerste keer grootouder worden is een bijzondere gebeurtenis. Natuurlijk is je tweede kleinkind een net zo groot wonder. En hoe zit dat dan met je derde, vierde en misschien wel vijfde kleinkind? Hoe zorg je ervoor dat je voor al je kleinkinderen een superoma of superopa bent? Aandacht verdelen is een uitdaging.
Jongste, middelste, oudste
In de psychologie wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar het effect van geboortevolgorde op de persoonlijkheid van het kind. Zo zou de eerstgeborene misschien slimmer kunnen zijn, en de jongste socialer. Waar of niet waar: een ding is zeker, alle kinderen zijn anders!
Als je zelf ouder van meer dan één kind bent, weet je vast wel hoe het tweede kind de kleding droeg van de eerste. Dat er minder foto’s werden gemaakt van het tweede kind. Maar dat je, ondanks de verschillen, je ook probeerde iedereen gelijk te behandelen.
Hoe zorg je ervoor dat je voor al je kleinkinderen een superoma of superopa bent?
Je kinderen zijn nu groot en het wordt makkelijker ze hetzelfde te behandelen. Nu krijgen ze zelf kinderen. Na het eerste kleinkind komt het tweede, derde, vierde en zo heb je nog meer lieverds waarover je je aandacht wilt verdelen.
Een eigen persoonlijkheid
Ieder van je kleinkinderen heeft een eigen persoonlijkheid en is, hoe jong dan ook, op zoek naar zijn of haar plek binnen het gezin. Of het nu vanwege een andere persoonlijkheid is of het leeftijdsverschil, ieder kind heeft een andere aanpak nodig: een andere manier van toenadering zoeken, een andere manier van stimuleren. Ieder kind zal ook anders op jou reageren.
Op zoek naar balans
Het moeilijke zit hem in de balans vinden tussen het gelijk behandelen van je kleinkinderen en ze tegelijkertijd niet te veel met elkaar te vergelijken. Hoe doe jij dat? Behandel je ieder van je kleinkinderen als het eigen persoontje dat hij of zij is? Kijk je wat er nodig is om hem of haar te troosten, om te zorgen dat hij of zij eet? Wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander niet. Wat de één leuk vindt, vindt de ander niet leuk. Maar je wilt ook niet dat ze het idee krijgen anders te zijn dan de anderen. Krijgen ze evenveel zakgeld? Krijgen ze evenveel snoepjes? Mogen ze allemaal niet (of wel) op je bed springen? Niet dat het één goed is en het ander fout, maar het is van belang je er als oma of opa bewust van te zijn.
Je kleinkind leren kennen
Hoe leer jij je kleinkind kennen? Breng je ook weleens één op één tijd met ze door? We horen graag hoe jij je aandacht verdeelt op onze Facebookpagina.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.