Ieder jaar krijgt zo’n 60 procent van kinderen tussen de 0 en 16 jaar te maken met medicijnen. Steeds meer kleinkinderen slikken medicatie voor aandoeningen als ADHD en autisme. Wat de gevolgen op de lange termijn zijn, blijft onduidelijk. Ontdek hier alles over kinderen en medicijnen.
Per jaar krijgt 60 procent van alle kinderen tussen de 0 en 16 jaar krijgen te maken met medicatiegebruik. Steeds meer kinderen slikken medicatie voor allerlei aandoeningen. Denk hierbij aan pillen voor bijvoorbeeld ADHD en autisme. De dosering is daarbij erg belangrijk.
In Nederland gebruiken 126.500 kinderen tussen de 4 en 8 jaar Ritalin. Dit is het medicijn dat wordt voorgeschreven bij ADHD. Het voorschrijven van dit medicijn gebeurt niet oneindig: de behandeling eindigt meestal tijdens of na de puberteit. Door het slikken van Ritalin gaat de doorbloeding in de hersenen sneller. Dit heeft als effect dat je lichaam meer dopamine aanmaakt en dat onderdrukt de hyperactiviteit.
Schadelijk of onschuldig?
Wat de gevolgen precies zijn op de lange termijn voor kinderen die pillen slikken, is niet duidelijk. Het ene onderzoek stelt dat het ADHD-medicijn geen schadelijke gevolgen heeft en het andere onderzoek stelt dat Ritalin mogelijk een blijvend effect heeft op de hersenen van kinderen.
Het maakt geen verschil
Uit een promotieonderzoek van hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat medicijnen tegen ADHD niet op lange termijn tot schadelijke effecten leiden op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.
Schweren stelt dat AHDH-medicatie de symptonen van AHDH wel zullen verminderen, maar op lange termijn zal het niet leiden tot een betere uitkomst. In een interview met Trouw concludeert Schweren “dat zowel bij kinderen die wel als geen medicatie hebben gebruikt de symptomen afnemen als ze ouder worden.”
“De vraag is uiteindelijk: wegen de voordelen op tegen de nadelen?”
Of toch wel schadelijk?
Een halfjaar na het promotieonderzoek van Schweren publiceerde het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) een onderzoek naar Ritalin. Ritalin, het medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met ADHD, heeft een ander effect bij kinderen dan bij volwassenen.
Uit het onderzoek blijkt dat Ritalin de werking van de hersenen bij kinderen voorgoed verandert, ook al zijn ze gestopt met het slikken ervan. Dat het medicijn dit soort effecten heeft, was eerder nog niet bekend. Daarnaast is het nog steeds onduidelijk wat de gevolgen zijn op lange termijn.
De onderzoekers van het AMC pleiten er nu voor dat er veel zorgvuldiger moet worden omgegaan met het voorschrijven van Ritalin bij kinderen. De volgende stap is deze kinderen, die meededen aan het onderzoek, op latere leeftijd nog een keer te testen.
Medicijnen: lastige kwestie
Ieder jaar verschijnen er diverse onderzoeken naar het ADHD-medicijn. Wat nu werkelijk de effecten zijn, weten we simpel weg niet. Wat we wel kunnen stellen is dat het makkelijk praten is vanaf de zijlijn. Wij kunnen niet in het hoofdje van ons drukke kleinkind kijken.
Kinderen en medicijnen. Het onderwerp roept vaak heftige emoties op bij mensen: je wil je kind toch niet drogeren? Maar het is erg makkelijk om dat te zeggen en er zelf niet dag in dag uit mee geconfronteerd te worden: zij hoeven niet een kind op te voeden dat door zijn aandoening vaak van voren niet weet dat hij van achteren leeft.
Medicijnen zijn geen wondermiddelen: het kind verandert niet ineens compleet in iemand anders omdat hij pillen slikt. De medicijnen zorgen er bij veel kinderen echter wel voor dat het leven wat makkelijker wordt voor ze. De vraag is uiteindelijk: wegen de voordelen op tegen de nadelen?
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.