Aardbeien, bananen en appels. Deze fruitsoorten worden regelmatig gebruikt in allerlei baksels van oma’s en opa’s. Geen zin daarin? Zin in een andere fruitige lekkernij? Wat dacht je van overheerlijke mandarijn muffins!
Lekker bakken samen met je kleinkind. Heerlijk toch? Vooral als het wat slechter weer is, is het erg leuk om samen nieuwe recepten uit te proberen. Lekker rommelen in de keuken en aan de slag gaan met heerlijke ingrediënten. Onze redactie verlangde naar een lekker baksel met wat fruit. Vandaag op het menu: mandarijn muffins!
Ingrediënten
7 grote mandarijnen
300 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
100 gram witte basterdsuiker
5 eetlepels sinaasappelmarmelade of sinaasappeljam
2 eieren
100 gram boter (gesmolten)
Materialen
Twee mengkommen
Sinaasappelpers
Een mesje
Spatel
Een muffinvorm
Papieren muffinvormpjes
Bereidingswijze van de mandarijn muffins
Verwarm eerst de oven voor op 200 graden Celsius. Pak daarna 6 van de 7 mandarijnen. Pers deze uit en meet 200 milliliter sap. Kleinkinderen vinden het altijd erg leuk om dit karweitje van oma of opa over te nemen. Kom je net wat sap te kort? Geen probleem, doe er dan een beetje water bij.
Pak vervolgens de overgebleven mandarijn. Boen deze even goed schoon onder de kraan en rasp de schil. Dit klusje is niet geschikt voor kleine kindjes, een rasp kan stiekem nogal scherp zijn.
Snijd daarna met een scherpe mes de schil en het witte vlies van de mandarijn. Zorg ervoor dat elk partje verlost is van het witte vliesje. In totaal heb je 12 stukjes mandarijn nodig voor 12 muffins.
Mengen, mengen en mixen
Pak een mengkom en doe daar het bakmeel in. Zeeft het bakmeel eventueel, dit zorgt dat je muffin later wat luchtiger is. Voeg vervolgens de suiker toe aan het bakmeel. Tip: voor een lekkere crunch kan je wat muesli toevoegen op dit moment.
Pak een andere mengkom en doe daar de eetlepels sinaasappeljam in. Voeg vervolgens de eieren toen en de gesmolten boter mag er ook in. Als laatste voeg je het sap van de mandarijnen toe. Roer dit allemaal lekker door elkaar.
Als alles goed gemengd is, mag je de mengsels samenvoegen. Het mandarijnenmengsel mag door het meelmengsel. Jij en je kleinkind hoeven nu niet lang te roeren. Het deeg hoeft namelijk niet helemaal egaal te zijn.
Gieten en bakken maar!
Doe in elke holte van het muffinblik een papieren muffinvormpje. Schenk vervolgens de vormpjes voor twee-derde vol met het mengsel. Leg als finishing touch een partje mandarijn op elke muffin. Heb je een vorm van maar 6 holtes? Dan moet je in twee rondes bakken. Heb je een vorm met 12 muffinholtes, dan kan je alles in één keer bakken.
Bak de muffins in de oven voor ongeveer 25 minuten. Controleer of ze mooi goudbruin zijn geworden en of ze gaar zijn. Dit kan je controleren met een satéprikker. De prikker moet er deels droog uitkomen. Niet te droog: dan is je muffin later niet erg lekker meer.
Even mooi maken en smullen
Haal de muffins uit de oven. Pak de pot met marmelade of jam en bestrijk de warme muffins met wat sinaasappelmarmelade. Zo krijgen de muffins een mooie glans en smaken ze nog lekkerder!
Laat de muffins goed afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Ben je te ongeduldig? Dan kunnen ze uit elkaar vallen tijdens het losmaken. Het papierenvormpje zorgt er voor dat de muffins gemakkelijker uit de bakvorm zijn te halen.
Eenmaal afgekoeld is het tijd om de muffins lekker om te eten! Samen met je kleinkind even een kopje thee zetten en een overheerlijke muffin ernaast nemen. Dat is toch geweldig?
Geen zoetekauw? Hartige muffins zijn ook erg lekker! Bij de borrel kan altijd een heerlijke mini pizza muffin of om drie uur even genieten van een kaas-rode peper muffin. Het kan allemaal!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.