Je bent zo blij en gelukkig met je kleinkind dat het bijna voelt alsof je verliefd bent: ken je dat? Met knuffels, kusjes en lieve woordjes laat je merken hoe gek je op hem of haar bent. Hoe prachtig zou het zijn als je liefde toont in de vorm van iets blijvends, bijvoorbeeld een mooie brief?
Een persoonlijk aan jou gerichte brief die je vertelt hoe geweldig je bent, die bewaar je, die koester je, die lees je opnieuw als je een beetje in de put zit. Zeker als die brief door je opa of oma geschreven is. Wij nuchtere Nederlanders zeggen niet snel ‘ik hou van je’ tegen de mensen die we liefhebben. Met pen en papier lijkt het opeens gemakkelijker. Heb je er al zin in?
Lees hier onze tips.
1. Neem er de tijd voor
Dit is te bijzonder voor een haastklus. Je kunt de brief ook in fases maken. Leg hem weg, neem even afstand en ga na een paar dagen weer verder.
2. Maak een opzetje
Zet steekwoorden en invallen op papier. Kies daaruit wat je echt belangrijk vindt. Of wil je het liever allemaal in je brief zetten? Ook prima.
3. Schrijf de brief eerst in klad
Zodat de echte brief geen doorhalingen of vlekken zal hebben. Natuurlijk kun je de brief ook op de computer tikken. Maar ouderwets met pen en papier, maakt het wel erg speciaal.
4. Het begin van de brief
Leg eerst uit waarom je de brief schrijft. Voorbeelden: “Je bent me zo dierbaar, dat wil ik je ook met deze brief laten weten”. Misschien schrijf je vooral voor de toekomst: “Later, als ik er niet meer ben, kun je in deze brief lezen hoe enorm veel ik van je houd.”
5. Geef aan wat je waardeert in je kleinkind
Wat vind jij vooral zo leuk aan hem of haar? Denk hierbij aan persoonlijkheid, karakter, gedrag. Niets heerlijkers voor een kleinkind dan dat het zich gezien en gewaardeerd weet.
“Niets heerlijkers voor een kind
dan dat het zich gezien en gewaardeerd weet.”
6. Noem bijzondere herinneringen
Er zijn vast veel momenten geweest dat je kleinkind je in het hart raakte. Schrijf zo’n herinnering op, waar het was (de dierentuin? bij jullie thuis in de keuken?), wat er gebeurde en wat het kind zei of deed. En natuurlijk waarom het je zo ontroerde.
7. Zoek er eventueel foto’s of versiering bij
Je kunt er een of meer leuke foto’s van jou met je kleinkind bij doen. Ook kun je de brief versieren, in de stijl die jij mooi vindt of die je kleinkind juist aanspreekt. Maar alleen tekst kan ook natuurlijk.
8. Gebruik mooi briefpapier
En kijk of de pen die je gebruikt, niet bijna op is, anders krijgt de brief twee verschillende kleuren. Je hoeft echt niet te kalligraferen, maar zorg wel dat je handschrift goed leesbaar is.
9. Schrijf de datum erbij
Als je brief klaar is, kun je hem dateren. Maak je er een ‘groeidocument’ van, noteer dan iedere keer de datum als je een nieuw stukje schrijft.
10. Geven of bewaren?
Wil je dat je kleinkind de brief nu al kan lezen of dat hij of zij hem bijvoorbeeld na je dood pas te zien krijgt? In het laatste geval stop je hem bij andere waardevolle documenten. Geef je de brief nu al, zoek dan een geschikt moment en neem er de ruimte voor: het is immers een groot en bijzonder geschenk voor je kleinkind!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.