Liegen, we doen het bijna allemaal wel eens. Zelfs de kleinkinderen gaan op een gegeven moment bewust leugentjes vertellen. Hoe kan je dan nog zien of ze de waarheid spreken of niet? Lees snel verder en leer wanneer je kleinkind liegt.
Natuurlijk wil je niet gelijk geloven dat jouw lieve bengeltje bewust leugens vertelt. Maar wees eens eerlijk, er is niemand die nog nooit een leugentje om bestwil heeft verteld. Iedereen komt vroeg of laat in een situatie terecht waarin het makkelijker is om even een kleine leugen te vertellen dan de harde waarheid.
Leugens opsporen en herkennen
Wij mensen hebben veel gezichtsuitdrukkingen die in verband worden gebracht met het vertellen van een leugen. Een deel van die uitdrukkingen kan tot stand komen door stress, maar vaak spelen chemische en fysieke reacties een grotere rol. Om leugens op te sporen en te herkennen is het daarom belangrijk dat je weet hoe de persoon in kwestie zich normaal gedraagt.
Stap 1 – het ‘neutrale’ gezicht
Je kan met andere woorden alleen aan iemand zien of hij liegt, als je weet hoe de gezichtsuitdrukkingen zich normaal manifesteren. Je moet als het ware een ‘standaard’ vaststellen, het ‘neutrale’ gezicht ontdekken. Dat kan je het beste doen door eerst over van alles te praten, de gewone dingen in het leven. Stel bijvoorbeeld onschuldige vragen. Het belangrijkste is dat je goed kijkt naar de reactie van de ander.
Stap 2 – nauwlettend blijven kijken
De volgende stap is om het gespreksonderwerp te veranderen. Nadat je de ‘standaard’ hebt vastgesteld, is het tijd om te controleren of de ander liegt. Praat daarom over hetgene waarvan je vermoedt dat erover gelogen wordt. Pas als je kleinkind tics vertoont die hij normaal niet doet, kan je de conclusie trekken dat er bewust tegen je gelogen wordt.
“Een deel van die gezichtsuitdrukkingen kan veroorzaakt worden door stress,
vaak spelen chemische en fysieke reacties echter een grotere rol”
Voorbeelden van gezichtsuitdrukkingen die horen bij liegen
Leugens ontdekken zal niet al te gemakkelijk gaan. Sommige gezichtsuitdrukkingen zijn erg subtiel en zijn dus lastig op te merken. Kinderen zijn gelukkig van nature veel expressiever dan volwassenen. Daarom zie je sneller bij je kleinkind of hij liegt dan bij een volwassene. Om je op weg te helpen, zijn hier wat herkenbare tics en uitdrukkingen.
1. Je niet aankijken
Veel mensen en vooral kinderen voelen zich ongemakkelijk tijdens het bewust vertellen van een leugen. Daarom kan het zo zijn dat de blik van je kleinkind alle kanten op schiet als hij liegt. Je kleinkind durft je niet aan te kijken, omdat hij bang is dat je hem dan door hebt. Bovendien is dit een natuurlijke reactie: de oorsprong ligt in onze oerinstincten. Het is een onbewuste uiting van onze zoektocht naar een ontsnappingsroute uit deze lastige situatie.
2. Lippen stijf op elkaar en samengeperst
Is het je wel eens opgevallen dat mensen die liegen altijd hun lippen stijf op elkaar hebben en dat ze samengeperst zijn? Dit komt omdat de lippen droog worden als we liegen. Onbewust merken we dat en willen we ze nat/vochtig houden. Daarom persen we de lippen samen. Sommige mensen zuigen zelfs hun wangen naar binnen.
3. Schudden van het hoofd
Tijdens het liegen verraadt ons lichaam alles. Zo ook ons hoofd. Als je kleinkind jou iets vertelt en hij knikt tijdens het praten, dan is de kans enorm groot dat hij de waarheid vertelt. Als je kleinkind echter liegt, dan zal hij schudden met zijn hoofd tijdens het vertellen van zijn verhaal. Dit is een automatische reflex van ons lichaam. Diep van binnen weet je kleinkind dat hij onwaarheden vertelt en zijn lichaam uit dit onbewust.
4. Steevast kijken naar rechts
Daarnaast is de kans groot dat je kleinkind veel naar rechts kijkt. Als iemand liegt, gebeurt het wel eens dat ze naar rechts (rechts, rechtsonder of rechtsboven) kijken. Dat komt omdat we dan nadenken. Als we ons iets herinneren, kijken we naar links. Dan activeren we namelijk het deel in onze hersenen waar we alles opslaan. Kijkt je kleinkind naar rechts? Dan is zijn fantasie aan het werk. Let wel op: is je kleinkind linkshandig? Dan kan deze uitdrukking zich andersom manifesteren.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.