Wel vaker zijn er op opanoma.nl blogs verschenen over bewegen, fit zijn en langer jong blijven. Bijvoorbeeld deze blog die gaat over waarom je kleinkinderen je fit houden. Dit keer voegen we daar wat voedingstips aan toe.
Die goede oude tijd
In mijn tijd fietsten we naar de duinen om bramen te plukken en maakten we er met mijn broers en zussen jam van. We hadden aardbeien in de tuin en verbouwden onze eigen sla, andijvie, aardappelen en meer. Nu weten mijn kleinkinderen niet meer wat zomer- en wintergroenten zijn, of waar het eten wat je in je mond stopt vandaan komt.
Toch lijkt er een verandering te ontstaan. Ik lees steeds vaker dat we bewuster worden van wat we in onze mond stoppen en de diëtist wordt vaak te hulp geroepen. Dat vind ik een goede vooruitgang, aangezien we misschien wel alle soorten groenten en fruit in de supermarkt hebben liggen, maar de voeding die wij in onze mond stoppen alles behalve gevarieerd en divers is.
Weet jij bijvoorbeeld iets over de impact van omega 3 op je dagelijks leven? En hoe zit het ook alweer met die verhouding tussen omega 3 en omega 6? Wij leggen hieronder uit wat het is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het binnenkrijgt.
Omega 3
Omega 3 en omega 6 zijn vetzuren die we niet zelf aan kunnen maken maar die we wel nodig hebben. Via onze voeding krijgen wij deze belangrijke vetzuren toch binnen. Omega 3 houdt onze cellen jong en zorgt voor een goede communicatie tussen al deze cellen. Ook is een niet al te licht voordeel van omega 3 (met de corona-pandemie in ons achterhoofd) de versterking van ons immuunsysteem. Tot slot beschermen ze ons tegen hart- en vaatziekten. In een gezonde levensstijl is een goede balans tussen omega 3 en omega 6 dan ook zeer belangrijk.
Omega 3 komt vooral voor in vette vis zoals makreel en haring. Vanaf vandaag heb je dus een prachtig en gezond excuus om lekker iedere week een verse haring op de markt te verorberen. Loop vooral, nadat je de laatste uitjes en een stukje haring uit je mondhoek hebt geveegd, gelijk even door naar de notenkraam. Voor aankomende week kun je dan wat walnoten en zaden inslaan (lijnzaad, chiazaad en hennepzaad bevatten omega 3).
Omega 6
Omega 6 wordt bijna altijd in één adem genoemd met omega 3. Dit komt omdat de verhouding ontzettend belangrijk is tussen omega 3 en omega 6. Omega 6 zit in allerlei soorten voeding. Van brood, koek en zonnebloemolie tot margarine, chips en veel soorten kant-en-klaar maaltijden. Dit is dan ook direct het probleem in onze westerse wereld. Wij krijgen zo ontzettend veel omega 6 binnen, dat de verhouding met omega 3 in disbalans is geraakt.
Gevolgen
Het gevolg van deze disbalans (een omega3-vetzuren tekort) is dat de volgende klachten kunnen ontstaan:
- Vermoeidheid
- Droge, slechte huid
- Geheugen en ogen gaan achteruit
- Veel dorst
- Ontstekingen
- Allergieën
Kortom: een visje op de markt is niet verkeerd (als het maar wel vette vis is en dus niet stiekem gefrituurde kibbeling, aangezien je dan weer omega 6 binnenkrijgt). Mocht je vegetariër zijn of niet van vis houden, dan zijn er ook omega 3 visolie capsules te koop.
Als laatste een tip van deze oma:
Houd je vis en je walnoten in de gaten want je kleinkinderen zijn er vast dol op. De mijne zijn altijd op zoek naar eten sinds ik mij meer heb verdiept in voeding dus ook jij bent gewaarschuwd ;).
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.