Een koortslip is erg vervelend, maar wist je dat dit voor een baby zelfs heel gevaarlijk kan zijn? Doordat hun afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld is, kan besmetting ernstige gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot een hersenvliesontsteking en kan een baby hier zelfs aan overlijden. Hier lees je meer informatie over koortslip bij baby’s.
Wat is een koortslip
Een koortslip is een infectie van de huid en verschijnt meestal op of rond de lippen. Het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals neus of kin. Het begint vaak met een tintelend of brandend gevoel. Daarna ontstaan er blaasjes die zich vullen met vocht. In dit vocht zit het herpes virus wat erg besmettelijk is. Na een tijdje drogen de blaasjes uit of barsten zij open en verschijnen er korstjes. Het plekje verdwijnt meestal vanzelf na een dag of 10.
“Pas op! Een koortslip kan fataal zijn voor pasgeboren baby’s.”
Besmettingsgevaar
Het herpesvirus wat in de vochtige blaasjes zit, is enorm besmettelijk. Je kunt het virus doorgeven via een zoen, maar ook via alles wat met de blaasjes in aanraking komt. Wanneer de blaasjes zijn ingedroogd of wanneer er een korstje op zit, is het niet meer besmettelijk.
Wat zijn de symptomen bij een baby
Bij een baby herken je een eerste herpes uitbraak aan de volgende symptomen:
- gezwollen tandvlees en een pijnlijke mond
- blaasjes op of rond de mond
- koorts en sufheid
- gezwollen klieren in de nek
- slecht drinken
- meer huilen dan normaal
De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten kan variëren van 2 tot 12 dagen. Het is niet nodig dat een baby alle bovenstaande klachten heeft. Wanneer je vermoed dat de baby een koortslip heeft, is het altijd verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts.
Wat zijn de gevaren
Vooral de eerste vier maanden zijn baby’tjes erg kwetsbaar, omdat hun afweermechanisme nog niet helemaal ontwikkeld is. Het grootste risico lopen kinderen in de eerste maand, maar ook op oudere leeftijd kan een infectie ernstige gevolgen hebben.
Goed om te weten is dat de meeste moeders al eens een koortslip hebben gehad voordat zij zwanger raakten. Hierdoor geven zij tijdens de zwangerschap beschermende antistoffen aan de baby mee, waardoor de kans op een koortslip op jonge leeftijd klein is. Moeders die niet nog nooit hebben gehad, geven deze antistoffen niet mee. Hierdoor zijn deze kindjes na de geboorte extra kwetsbaar.
Een koortslip en dan?
Heb je zelf een koortslip of iemand in de nabije omgeving van je kleinkind? Neem dan onderstaande maatregelen;
- zoen of knuffel de baby niet
- was je handen voordat je de baby aanraakt
- was alles wat je hebt aangeraakt en daarna aan de baby geeft
- behandel de koortsuitslag met een antiviruscreme
- houd de baby uit de buurt van mensen met een koortslip
- raak de koortslip niet aan
- zorg dat de baby niet in aanraking komt met iets wat jouw mond heeft aangeraakt
- was alles wat de baby in de mond steekt, zoals flessen, spenen en handjes
- etra preventief is om een mondkapje te dragen tijdens verzorgende taken of de blaasjes af te plakken.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.