Maïs is een veelzijdige groente. Lekkere maïskolven op de barbecue of heerlijk als vulling in de taco’s. Maar wist je dat je ook lekkere koekjes kan maken van mais? Met dit recept maken jij en je kleinkind in een handomdraai knapperige koekjes. Een snel en hartig tussendoortje. Eventjes opbakken in de pan en smullen maar!
Materialen
Mengkom
Lepel
Spatel
Koekenpan
Bakpapier
Bord
Ingrediënten
1 ui, gesnipperd
1 blikje mais van 125 gram, uitgelekt
125 gram tarwemeel
1 theelepel bakpoeder
1 ei, opgeklopt
75 milliliter halfvolle melk
50 gram geraspte kaas 30+
50 gram pittige geraspte kaas 48+
Peterselie, zout en peper
Beetje olijfolie
De bereidingswijze
Zet eerst alles klaar op het aanrecht. Dat scheelt je later weer tijd en moeite. Snipper het uitje en laat het blikje mais uitlekken. Klop ook alvast het ei op. Dit voorbereidende werk is erg geschikt om samen met je kleinkind te doen. Alles afwegen is een kinderklusje, letterlijk.
Mengen en mixen
Neem de mengkom en doe daar het uitje, de mais, het meel, bakpoeder, ei en melk in. Roer dit alles door elkaar met een lepel. Als het beslag klaar is, is het tijd om de kaas en de kruiden toe te voegen.
Voeg een beetje peterselie, zout en peper toe naar smaak. Houd je van experimenteren? Probeer dan de volgende keer wat andere kruiden of een ander soort kaas. Op die manier ontdek je de recepten die je al jaren maakt weer opnieuw.
Plakkerige rondjes maken
Het beslag zal een beetje plakkerig zijn. Maak je maar geen zorgen, dit hoort zo. Pak de lepel en neem een goede schep in je hand. Vorm voorzichtig met je hand het bolletje tot een plat rondje. Het ideaalste is als de doorsnede 7 centimeter is. Plaats je gemaakte platte rondjes op het bord.
Dit is het moment dat jouw handen en die van je kleinkind lekker vies gaan worden. Tip: zet van te voren een sopje klaar in de gootsteen of plaats de keukenrol in de buurt. Dit scheelt je later weer opruimen.
Maiskoekjes bakken, afkoelen en ervan genieten
Plaats de pan op het vuur. Doe er een beetje olijfolie in en wacht tot de pan heet is. Het veiligste is dat je kleinkind nu alleen van een afstandje toekijkt. Pak de spatel en schuif voorzichtig een plakkerig maiskoekje erop. Je kunt meerdere koekjes tegelijk bakken. Persoonlijk werkt drie koekjes in de pan het beste.
Als de koekjes in de pan liggen, is het een kwestie van draaien en bakken. Per kant moeten de maiskoekjes ongeveer drie minuten bakken. Het handigste is om de buitenkant eerst dicht te schroeien, daarna zijn de koekjes gemakkelijker om te draaien.
Leg het bakpapier op het aanrecht of op een bord. Als je koekjes klaar zijn, leg je ze even op het bakpapier om af te koelen. Het bakpapier neemt gelijk een deel van het vet van de olie op. Zijn de koekjes een beetje afgekoeld? Dan is het tijd om nu lekker te smullen van een snel, hartig tussendoortje.
Tip: geen fan van mais, maar wel van hartige snackjes? Hier vind je een recept voor heerlijke mini pizza muffins en hier vind je een recept voor kaas muffins met rode peper.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.