Er wordt altijd gezegd dat voorlezen goed is voor kinderen. Maar weet jij eigenlijk wel waarom? Wij van Opa ’n Oma hebben het helemaal uitgepluisd voor jou. Lezen is een van de cruciale vaardigheden die een kind leert van zijn omgeving. Zowel ouders als grootouders spelen hierbij een belangrijke rol. Ontdek hier waarom kleinkinderen voorlezen goed is.
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen, stelt de Stichting Lezen. Het voorlezen aan je kleinkind draagt namelijk bij aan zijn taalontwikkeling. Doordat er voorgelezen wordt, leert je kleinkind weer woorden kennen. Onder het leren lezen valt dus met andere woorden ook het voorgelezen worden. Kleinkinderen voorlezen is dus een erg belangrijke taak die veel grootouders met alle liefde op zich nemen.
Je kan niet vroeg genoeg beginnen
Zoals Stichting Lezen al aankondigde, kan je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Zodra een kind kan praten, zijn er boekjes om het leren van woorden te ondersteunen. Er zitten wel een paar voorwaarden aan vast. Zo is het handig om het voorlezen in te plannen als rustmoment in het hectische leven. Je kleinkind zal het heerlijk vinden om even samen met opa of oma te gaan zitten en te kijken naar plaatjes. Zo wordt kleinkinderen voorlezen nog erg leuk ook!
Plaatjes zijn er voor een reden
Die plaatjes zijn voor een reden in alle leesboeken gestopt. Taal wordt ontwikkeld door het voorlezen van het verhaal én door het bespreken van de illustraties. Die koppeling moet wel gemaakt worden. Dan kan je kleinkind namelijk zelf de zinnen gaan aanvullen, vragen stellen en kan jij moeilijke woorden uitleggen. Kleinkinderen voorlezen is een proces, niet alleen even snel een verhaaltje vertellen. Vooral bij jonge kleinkinderen is deze interactieve vorm van lezen erg belangrijk.
In 3 fasen leren lezen
Ieder kleinkind leert op dezelfde manier lezen. Het start op school, maar thuis zal er ook het een en ander gedaan moeten worden. Zo is het belangrijk dat de ouders of grootouders regelmatig voorlezen. Je kleinkind leert namelijk lezen in 3 fasen: herkennen van woorden, woordbeelden vergelijken en nieuwe woorden lezen. De lastigheid van leesboeken is ook gecategoriseerd met deze 3 fasen in gedachten.
“Je zal merken dat het voorlezen voor kleinkinderen van een
jonge leeftijd erg intensief kan zijn voor jou als grootouder”
Kleinkinderen voorlezen fase 1: herkennen woorden
In de eerste fase is je kleinkind nog erg jong. Het hoort tijdens het voorlezen allerlei woorden en hij vraagt tussendoor enorm veel vragen. “Wat staat hier? Hoe zeg je dat?” Je kleinkind is met andere woorden druk bezig met het herkennen van woorden. Jij draagt bij aan de taalontwikkeling van je kleinkind door die woorden uit te leggen. Kleinkinderen voorlezen helpt hen dus met het herkennen van woorden.
Kleinkinderen voorlezen fase 2: woordbeelden vergelijken
De volgende fase in het leren lezen is het vergelijken van woordbeelden. Met woordbeelden wordt het uiterlijk van woorden bedoeld. Het is een visuele weergave van een woord die je kleinkind maakt zodra hij het woord hoort. Woordbeelden kan betrekking hebben op de correcte spelling van woorden of de betekenis die je kleinkind bij een specifiek woord kan hebben. Dit is de fase waarin je kleinkind steeds vraagt of die woorden op elkaar lijken en vervolgens doorvragen waarom wel of waarom niet. Kleinkinderen voorlezen die midden in deze fase zitten kan voor een grootouder veel energie kosten, maar stiekem is het wel heel erg leuk!
Kleinkinderen voorlezen fase 3: nieuwe woorden
De laatste fase stopt eigenlijk nooit helemaal. Er zijn altijd weer nieuwe woorden om te ontdekken, ongeacht je leeftijd. Natuurlijk heb je op een gegeven moment het grootste deel wel gehad, maar bij kinderen is dat nog absoluut niet het geval. Als je kleinkind een nieuw woord ziet, wil hij waarschijnlijk gelijk weten wat het dan betekent, hoe je het schrijft en waarom dat woord gebruikt is. De natuurlijke nieuwsgierigheid van kleinkinderen zorgt ervoor dat deze fase goed op te merken is.
Het voorlezen is intensief
Kleinkinderen voorlezen van een jonge leeftijd kan erg intensief zijn voor jou als grootouder. Je moet namelijk heel betrokken lezen: samen naar de afbeelding kijken, het bespreken en dingen uitleggen. Naarmate je kleinkind ouder wordt, zal het voorlezen ook makkelijker worden. Vanaf ongeveer een jaar of 4 zal het interactieve lezen minder nodig zijn. Kinderen van deze leeftijd wachten namelijk vaak met hun reactie tot het einde.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.