Alle kinderen zijn van tijd tot tijd wel eens bang, al is het ene kleinkind weliswaar wat angstiger aangelegd dan het andere kind. Omgaan met angst kan soms lastig zijn. Als zorgzame grootouder of als oppasoma/oppasopa is het goed om te weten hoe je hier mee om kunt gaan, zeker als je regelmatig op je kleinkind past. Wij leggen in dit artikel in het kort uit wat kinderangst inhoudt en wat voor vormen het aan kan nemen.
Hoe ontstaan kinderangsten?
Kinderen maken van alles mee op een dag. Ze zien vaak nieuwe dingen en doen veel impressies op. Het zal je niet verbazen dat kinderangsten meestal samen hangen met de geestelijke ontwikkeling van je kleinkind: hoe meer ze zien, hoe meer dingen ze angstig kunnen vinden. Zeker als je kleinkind die dingen, gebeurtenissen of voorwerpen niet begrijpt.
Kinderangst is gebonden aan de ontwikkeling
Angst komt op elke leeftijd voor: bij baby’s, peuters, kleuters, tieners en zelfs bij pubers. In elke ontwikkelingsfase komen namelijk specifieke angsten voor. Deze kinderangsten zijn geheel normaal. Die angsten komen op, verdwijnen en kunnen na een tijdje weer terugkeren.
Zo kan je kleinkind van 2 jaar oud bang zijn voor de monsters onder zijn bed. Hij groeit hier even later overheen en plots als hij 5 jaar is, vraagt hij of je toch nog even onder zijn bed wil kijken. Dit is geen reden voor zorgen.
“Ieder kind is anders en ook ieder kind zijn angst kan daardoor anders zijn.
Het beste wat jij als grootouder kunt doen is je kleinkind tijd geven en steunen”
Verschillende soorten angst
Elk kleinkind heeft zijn eigen specifieke angsten en gaat daar op zijn eigen manier mee om. Het is echter wel zo dat bepaalde kinderangsten meestal op een specifieke leeftijd voorkomen. Zo kan een kind tussen de 0 en 4 jaar oud bang zijn voor harde geluiden, grote voorwerpen of onbekende dingen.
Een kleinkind tussen de 2 en 4 jaar oud is daarentegen weer bang voor andere dingen. Denk aan een bezoekje aan de tandarts of de dokter, sommigen vinden zelfs de kapster angstaanjagend. Rond deze leeftijd kunnen kinderen ook bang worden voor een eventuele scheiding van de ouders of voor natuurverschijnselen (onweer of “enge” beesten in het wild).
Een tiener of puber heeft ook zijn eigen angsten. Een veelvoorkomende kinderangst bij deze groep is de dood. Kinderen van deze leeftijd beseffen dat het leven eindig is en dat kan een angstig besef zijn. Bovendien kunnen beelden op televisie van moorden, ziektes of ongelukken die angst versterken.
Dé oplossing? Bestaat niet!
Er bestaat geen universele oplossing voor het omgaan met kinderangsten. Ieder kind is anders en ook ieder kind zijn angst kan daardoor anders zijn. Het beste wat jij als grootouder kunt doen is je kleinkind tijd geven en steunen. Als het een baby’tje is die nog aan jouw gezicht moet wennen, wacht dan rustig af totdat jij een bekende bent geworden en niet meer een eng onbekend voorwerp.
Een andere goede tip is om rustig de tijd te nemen om erover te praten. Is je kleinkind bang voor wat er gebeurt in films? Leg dan rustig uit dat het allemaal niet echt is. Maakt je kleinkind zich zorgen om de dood? Ga een gesprek aan en leg uit dat die angst niet hoeft te overheersen.
Bij kinderangst voor het scheiden van ouders, kan jij als grootouder een veilige plek bieden aan je kleinkind. Praat erover: waar komt die angst vandaan? Wees vooral ook eerlijk tegen je kleinkind, maar houdt het simpel. Het zijn immers nog steeds kinderen.
Hopelijk ben jij als lieve opa of oma met deze informatie op zak nu beter voorbereid om met de kinderangsten van jouw kleinkind om te gaan. Succes!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.