Regelmatig hoor je volwassenen zeggen dat kinderen niet willen luisteren. Met andere woorden, ze gehoorzamen niet. Dat kan zorgen voor een lastige situatie. Ontdek hier hoe je ervoor kan zorgen dat je kleinkind weer naar je luistert.
Probeer rustig te blijven
Blijf rustig en probeer niet te gefrustreerd te raken. Geduld is een schone zaak, maar soms heb je daar als opa of oma even geen zin in. Haal toch eventjes eerst een paar keer diep adem en probeer het nog een keer. Het komt namelijk voor dat je kleinkind echt even niet op had gelet en daarom niet naar je luisterde.
Kinderen kunnen compleet opgaan in wat ze aan het doen zijn. Je kleinkind lijkt wellicht zich in het hier en nu te begeven, maar stiekem zit hij in een magische fantasiewereld en daar hoort hij je niet. Denk daarom niet te snel “mijn kleinkind wil me niet horen”. Zulke negatieve gedachtes roepen vaak irritatie en frustratie op. Daar schiet je echter niets mee op.
Positieve verzoekjes maken
Het kan zo zijn dat je kleinkind niet naar je luistert omdat hij je niet begrijpt. Wees daarom duidelijk en concreet in je verzoek. Geef aan wat je van je kleinkind verwacht. Een tip hierbij is om te vertellen wat je wel wilt in plaats van vertellen wat je niet wilt. Denk maar aan het standaard voorbeeld van de roze olifant: denk niet aan een roze olifant! Waar denk je dan aan? Juist aan die roze olifant.
“Soms is dat alles wat kleinkinderen nodig hebben: een beetje extra aandacht”
Het geluid van je stem
Als je geïrriteerd en gefrustreerd raakt, kan je wellicht je stem verheffen. Doe dit echter niet. Vecht tegen die neiging. Het gebruiken van stemverheffing werkt vaak averechts bij kinderen en kan resulteren in een huilbui. Probeer daarom zo veel mogelijk op een natuurlijk volume te communiceren met je kleinkind.
Oogcontact helpt het luisteren
Om er zeker van te zijn dat je kleinkind jou heeft gehoord, is het handig om oogcontact te maken tijdens het praten. Zo kan je zien of je kleinkind reageert en is het moeilijker voor hem om te doen alsof hij je niet gehoord heeft. Bovendien geef je jouw kleinkind op deze manier net eventjes iets meer aandacht. Soms is dat alles wat kinderen nodig hebben: een beetje extra aandacht.
Een gesprek voeren kan moeilijk zijn
Luisteren is niet het enige dat complicaties met zich meebrengt. Een gesprek met je kleinkind voeren kan ook soms wat stroef verlopen. Maak je geen zorgen, dat is heel normaal. Vooral als je over serieuze onderwerpen wil praten of als je kleinkind al wat ouder is. Houd vol en probeer het toch. Het zal zeker de moeite waard zijn.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.