Kinderen willen regelmatig niet luisteren. Als je kleinkind niet wil luisteren, kan dat lastige situaties veroorzaken. Daar heeft niemand baat bij. Voor je het door hebt, schreeuw je “help mijn kleinkind luistert niet!” Onze redactie heeft 5 tips wat je kan doen indien je kleinkind niet luistert.
Mijn kleinkind luistert niet
Het is heel normaal dat je kleinkind ineens niet meer wil luisteren: alle kinderen gaan eenzelfde fase door, de een heftiger dan de ander. Veel kleinkinderen krijgen er last van tijdens de puberteit (peuterpuberteit of tienerpuberteit). Voor alle liefhebbende grootouders zijn hier 5 tips wat je kunt doen als je kleinkind niet luistert.
1. Rustig blijven is belangrijk
Probeer rustig te blijven en raak (zo mogelijk) niet gefrustreerd. Geduld is een hele schone zaak, maar we hebben het niet altijd. Haal in de situatie eerst een paar keer diep adem en probeer het nog eens. Het kan namelijk zo zijn dat je kleinkind jou gewoon niet hoorde de eerste (duizend) keer.
Wist je dat kinderen compleet op kunnen gaan in wat ze doen? Ze zijn dan met andere woorden met hun gedachten in een andere wereld. Je kleinkind lijkt zich in het hier en nu te bevinden, maar eigenlijk zit hij in zijn eigen magische fantasiewereld en daar hoort hij niets. Denk daarom niet te snel dat je kleinkind niet wilt luisteren.
2. Formulering positief houden
Het kan zo zijn dat je kleinkind niet naar je luistert, omdat hij je niet begrijpt. Jouw formulering is wellicht te lastig of negatief. Wees daarom duidelijk en concreet in je verzoek. Geef aan wat je van jouw kleinkind verwacht en wat je gedaan wilt hebben. Tip: formuleer het positief. Zeg wat je WEL wilt in plaats van wat je NIET wilt.
Denk zelf ook niet te snel negatief over de situatie. Negatieve gedachten roepen vaak sneller irritatie en frustratie op. Daar schiet je nooit iets mee op. Formuleer daarom niet alleen je wensen en verzoeken aan je kleinkind positief, formuleer je gedachten ook positief. Zo houd je het langer vol en raak je niet gefrustreerd.
“Negatieve gedachten roepen irritatie en frustratie op.
Daar schiet je nooit iets mee op”
3. Denk aan je stemgeluid
Veel volwassenen hebben de neiging hun stem te verheffen. Als we als mens geïrriteerd of gefrustreerd raken, is het bijna een natuurlijk reactie om onze stem te verheffen. Doe dit echter niet! Probeer die neiging te bevechten. Het gebruiken van stemverheffing werkt averechts bij kinderen en kan resulteren in een huil- of driftbui.
4. Elkaar aankijken hoort erbij
We vergeten het soms wel eens: oogcontact is erg belangrijk bij sociale interactie. Zeker in het geval als jij iets aan iemand vraagt of eist. Om er zeker van te zijn dat jouw kleinkind jou gehoord heeft, is het belangrijk om oogcontact te maken met hem tijdens het praten.
Door het oogcontact kan je zien of je kleinkind reageert en is het moeilijker voor hem om te doen alsof hij je niet gehoord heeft. Bovendien geef je jouw kleinkind op deze manier wat meer aandacht. Dat is vaak alles wat kinderen nodig hebben: een beetje extra aandacht (en geduld).

5. Luisteren werkt wederzijds
Jouw kleinkind is niet de enige die moet luisteren: jij moet ook luisteren naar je kleinkind. Luisteren werkt alleen als beide partijen bereid zijn om mee te werken. Jij kan wel zeggen dat je kleinkind niet naar jou wil luisteren, maar luister jij wel naar jouw kleinkind als hij iets wil zeggen?
Daarnaast kan een gesprek voeren met een kind soms tevens stroef verlopen. Jij verstaat/snapt hem niet en andersom geldt hetzelfde. Maak je in dat geval maar geen zorgen, dat is heel normaal. Zeker als je over wat serieuzere onderwerpen wil praten of als je kleinkind aan het puberen is. Maar onthoud: de aanhouder wint! Houd vol en probeer het toch. Het zal zeker de moeite waard zijn.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.