Als de ‘R’ weer in de maand zit, is het oppassen geblazen! Het RS-virus is seizoensgebonden en komt voornamelijk voor in de wintermaanden. Ontdek hier wat deze kinderziekte inhoudt en hoe jij als grootouder je kleinkind kan helpen.
Opa’s en oma’s nemen steeds vaker de kinderopvang opzich. Zeker als het lieve hummeltje ziek thuis zit, springt oma of opa graag bij om het zieke kleinkind te verzorgen. Onze redactie kiest elke keer een kinderziekte uit en zet voor jou en je kleinkind op een rijtje wat het precies is, hoe lang het duurt en wat jij als zorgzame grootouder voor je zieke kleinkind kan betekenen. Deze keer: het RS-virus
Het RS-virus, wat is het precies?
Het Respiratoir Syncytiaal virus is verwant aan het griepvirus. Het RS-virus veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Denk hierbij aan verkoudheid, longontsteking of oorontsteking. De meeste kleinkinderen krijgen dit virus in hun eerste levensjaar. Infecties met het RS-virus komen alleen in de winter voor: van november tot en met maart kan je kleinkind deze kinderziekte krijgen.
Kinderen kunnen ernstig ziek worden door het RS-virus met als gevolg een longontsteking. De kleinste luchtbuisjes raken vaak ontstoken. Die ontsteking wordt een bronchiolitis genoemd. Iemand kan in zijn leven vaker besmet worden met het RS-virus, ook op volwassen leeftijd. Dan wordt je gewoon verkouden.
Wat zijn de verschijnselen van het RS-virus?
Eerst wordt je kleinkind verkouden. Hij gaat snotteren en hoesten. Een paar dagen later kan het RS-virus longproblemen gaan veroorzaken. Je kleinkind krijgt dan koorts en heeft een piepende, snelle ademhaling. Het kan zo zijn dat de huid tussen de ribben naar binnen wordt getrokken tijdens het inademen.
Het kan zo zijn dat je kleinkind moeite heeft om te drinken. Daarnaast kan het voorkomen dat de huid rond de mond en onder de nagels blauwig of grijzig er uit ziet. Bovendien kan je kleinkind slaperig en suf overkomen. Realiseer je dat dit allemaal veroorzaakt wordt door het RS-virus.
“Een beetje extra aandacht en liefde is alles wat je kleinkind nodig heeft.
Wie kan dat nou beter geven dan jij?”
Hoe raakt je besmet?
Het RS-virus gaat gemakkelijk via de lucht of via de handen van het ene kleinkind naar het andere kind. Dit kan gebeuren door hoesten, niezen of zelfs praten. De tijd tussen besmet worden en de eerste klachten ligt tussen de twee tot acht dagen. Als je kleinkind eenmaal besmet is, blijft hij ongeveer een week besmettelijk voor andere kinderen.
Wat kan ik doen als opa of oma?
Je kan jouw kleinkind extra te drinken geven als hij koorts heeft gekregen van het virus. Het belangrijkste blijft rust: zorg dat je kleinkind genoeg uitrust. Hiervoor hoeft hij echter niet in bed te blijven. Gezellig op de bank samen met oma mag uiteraard ook.
Heeft je kleinkind erg last van de kinderziekte? Dan kan je eventueel een paracetamol geven. De paracetamol zorgt ervoor dat de temperatuur van de koorts wat zal zakken. Dit duurt vaak maar een halfuurtje voordat het gaat werken. Daarnaast is een beetje extra aandacht en liefde alles wat je kleinkind nodig heeft. Wie kunnen dat nou beter geven dan grootouders?
Comments are closed.