Een snotterende neus gepaard met lichte koorts en prikkelhoest. Plots slaat het om in hevige hoestbuien, compleet met slijm en soms overgeven. Je kleinkind is goed ziek. Hij heeft een kinderziekte te pakken: kinkhoest. Ontdek hier wat kinkhoest precies is en hoe jij je kleinkind kan helpen.
Opa’s en oma’s nemen steeds vaker de kinderopvang op zich. Zeker als het lieve hummeltje ziek thuis zit, springt oma of opa graag bij om het zieke kleinkind te verzorgen.
Kinkhoest: wat is het precies, hoe lang duurt het en wat kun jij als zorgzame grootouder voor je zieke kleinkind betekenen.
Wat is het precies?
Kinkhoest is een bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen. Je kleinkind heeft heftige hoestbuien gepaard met veel slijm en gierend inademen na elke hoestbui. De hoestbuien zijn erg uitputtend, vooral voor baby’s. Het komt voor dat baby’s minder drinken en lusteloos worden.
Kinkhoest begint vaak met een simpele verkoudheid. Je kleinkind niest af en toe, heeft lichte koorts en een prikkelhoest. Dit slaat na twee weken op in plotse, heftige hoestbuien met helder, taai slijm. Het komt voor dat kinderen moeten overgeven van de hoestbuien of blauw aanlopen omdat ze het benauwd hebben.
Hoe ontstaat het?
Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie: bordetella pertussis. Iemand met kinkhoest kan de bacterie gemakkelijk overdragen door middel van niezen of hoesten. De kleine druppeltjes uit de mond of keel worden dan door andere mensen of kinderen ingeademd.
Een volwassene kan ook kinkhoest oplopen. Volwassenen hebben er dan last van zonder de kenmerkende verschijnselen. Ze lijken dan eerder gewoon goed verkouden en blijven vaak wel een maand of drie hoesten.
“Trekt je kleinkind het niet meer op school?
Dan kan hij altijd nog bij opa en oma terecht”
Hoe lang duurt het?
Na besmetting duurt het één tot drie weken voordat je kleinkind verkouden wordt. Zoals eerder vermeld duurt het vervolgens weer twee weken voordat de heftige hoestbuien beginnen. Het hoesten wordt na een paar weken weer minder. Het kan echter soms drie tot vier maanden duren voordat het geheel voorbij is.
De verkoudheid kan ongeveer zes weken duren, daarna kan je kleinkind de bacterie op andere kinderen of volwassenen overdragen. Deze kinderziekte is erg besmettelijk, zelfs voordat de kenmerkende hoestbuien verschijnen. Op het moment dat een kind duidelijk kinkhoest heeft, is de besmettingsperiode voorbij.
Maar mijn kleinkind wordt toch gevaccineerd tegen kinkhoest?
Kinderen worden in hun eerste jaar vier keer tegen deze kinderziekte ingeënt. Elke inenting draagt bij aan de bescherming ertegen. Na drie inentingen zijn kinderen beschermd tegen kinkhoest. De vervolgvaccinaties zijn er om te zorgen voor een langere bescherming.
De inentingen tegen kinkhoest geeft een goede bescherming tegen deze kinderziekte, maar het is geen volledige bescherming. Als je kleinkind tussen de vier en de twaalf jaar is, kan hij kinkhoest oplopen. Indien je kleinkind ingeënt is en toch kinkhoest krijgt, is de kinderziekte vaak milder.
Wat kan je doen als opa of oma?
Zoals veel kinderziektes gaat kinkhoest vanzelf weer over, al kan dit soms maanden duren. Het belangrijkste is dat je kleinkind rust krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat hij minder hoestaanvallen heeft. Je kleinkind hoeft hiervoor echter niet altijd in bed te blijven liggen.
Je kleinkind kan eventueel gewoon naar school gaan, indien de school op de hoogte is gesteld van zijn situatie. Als grootouder kan jij je service aanbieden als oppasser bij nood. Trekt je kleinkind het niet meer op school? Dan kan hij altijd nog bij opa en oma terecht.
Informatie over andere kinderziektes zoals onder andere RS-virus, Roodvonk en Waterpokken? Bekijk dan deze pagina
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.