Kinderen slaan – 5 negatieve gevolgen     


Vroeger werden kinderen wel eens geslagen als ze iets verkeerds deden. Deze corrigerende tik was heel gewoon. Tegenwoordig nemen de meeste ouders zich voor om hun kinderen nooit te slaan. Waarom? Omdat er negatieve gevolgen zijn als je kinderen straft door te slaan. Ontdek hier 6 negatieve gevolgen van kinderen slaan.

 

Kinderen slaan

Vroeger werd er weliswaar sneller geslagen, maar dat zegt niet dat dat een goede manier van straffen was. Tegenwoordig leren we steeds meer over het menselijke gedrag en ook over hoe kinderen leren en informatie verwerken. Daaruit is gebleken dat kinderen slaan negatieve gevolgen kan hebben. Wij hebben er 6 op een rijtje gezet.

 

1. Geen oplossing op lange termijn

Af en toe een corrigerend tikje geven, dat doet vrijwel iedere ouder wel. Je kind iedere keer straffen door hem te slaan, zal echter negatieve gevolgen hebben op de lange termijn. Bovendien is het geen oplossing op de lange termijn: het slaan zal niet helpen om het kind het slechte gedrag af te leren. Je kan dus beter iets anders doen.

 

2. Het creëert ander slecht gedrag

Geen enkel kind vindt het fijn om geslagen te worden. Daarom zal er bij een kind dat geslagen wordt als straf, een automatische reactie komen om die straf te vermijden. Als hij straf vermijdt, wordt hij ook niet geslagen. Dit heeft als gevolg dat het niet gaat luisteren, maar dat hij zich de volgende keer niet zal laten betrappen.

Kinderen slaan creëert dus alleen maar ander slecht gedrag. Het kind leert niet namelijk van zijn fouten, hij leert anderen te manipuleren. Zo kan een kind zijn ouders gaan manipuleren om te voorkomen dat hij straf krijgt. Slaan als algemene straf is dus op geen enkele manier een goede manier van straffen.

 

kinderen slaan
3. Conflicten worden voortaan opgelost met geweld

Een kind dat steeds geslagen wordt, leert niet alleen om straf te ontlopen. Een kind dat geslagen wordt zal voortaan zijn eigen conflicten ook oplossen met geweld. Slaan is namelijk acceptabel geworden voor je kleinkind. Bovendien ligt daardoor de drempel om zelf agressief te reageren naar vriendjes lager dan bij andere kinderen.

Kinderen leren door volwassenen te imiteren. Dit geldt ook als het om het gebruiken van geweld gaat. Als een kind ziet dat slaan helpt om iets op te lossen, gaan ze dat zelf ook proberen. Het is daarom niet handig om alleen een kind te straffen. Los problemen op door goed uit te leggen wat er aan de hand is en waarom het gedrag verkeerd is. Zo leert je kleinkind dat praten helpt en niet zijn vuisten.

 


 

“Los problemen op door goed uit te leggen wat er aan de hand is en waarom het gedrag verkeerd is.  Zo leert je kleinkind dat praten helpt en niet zijn vuisten.

 


 

kinderen slaan

 

4. Slecht kunnen meeleven met anderen

Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen die regelmatig geslagen worden als straf, niet evenveel of even snel empathie vertonen als andere kinderen. Een kind leert namelijk niet mee te leven met een ander en daardoor empathie te vertonen als het geslagen wordt. De gedachte erachter is dat jij ook niet meevoelt met je kind of kleinkind als je hem pijn doet, en kinderen imiteren gedrag nu eenmaal graag.

 


5. Kinderen kopiëren gedrag – ook negatief gedrag

Zoals eerder vermeld leren kinderen door te imiteren of gedrag te kopiëren. Als een kind veel in contact komt met geweld en dit ook zelf ondergaat, dan zal hij in de toekomst dit gedrag kopiëren. Als er thuis dagelijks geweld wordt gebruikt, zal het kind dit zien als iets normaal. De volgende stap is dan dat het kind het gedrag zelf ook meer zal gaan toepassen.

Dat willen we uiteraard voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. De beste oplossing hiervoor is om de situatie te voorkomen dat je kleinkind gewelddadig gedrag gaat vertonen. Iedere keer straffen door kinderen te slaan, is niet de beste manier.


 
Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals