Nog nooit worden opa en oma zo vaak genoemd in de media. Het (demissionaire) kabinet stelt: “Nee, niet te veel op bezoek gaan!” en al helemaal niet “opa en oma inschakelen omdat de scholen sluiten”. Ook hebben onze eigen kinderen vaak een heel eigen idee: “We komen maar even niet op bezoek, er zijn zo veel besmettingen in onze omgeving”. Wat wil jij?
Bij velen wint de ratio: het is verstandig om ook deze Kerstmis niet op een standaard manier te vieren. Voor anderen wint het gevoel: niets liever dan een fijne vertrouwde kerst samen.
Een gevoel van somberheid
Door de beperkingen in het aantal sociale contacten heb je een extra verhoogd risico op somberheid, eenzaamheid en sociale isolatie. Doordat terugkerende activiteiten weggevallen ervaar je sneller een verstoord dagritme. Helemaal als je met pensioen bent. Dit kan het gevoel van somberheid vergroten. Uit Engels onderzoek blijkt dat het ervaren van eenzaamheid extra aanwezig is onder andere onder alleenstaande en ‘jongere’ ouderen. Juist nu is wat extra sociaal contact belangrijk, je wilt toch nog wel wat plezier ervaren?
Helemaal niets aan een gezamenlijke Kerstmis doen, zien velen niet zitten. Tegelijkertijd is de wereld op dit moment wel écht anders. Kerst vieren zoals we dit altijd doen is het andere uiterste.
Vind je het lastig om invulling aan de komende kerst te geven? Wellicht helpen onze 7 tips voor een gezellig en veilig kerstfeest je op weg.
1 – Laat de kerst langer duren
Op het moment van schrijven is het advies om maximaal 4 gasten thuis te ontvangen (kinderen tot en met 13 uitgezonderd). Hier zit je al snel aan. Wil je aan deze richtlijn voldoen, laat dan het kerstfeest langer duren. Kies ervoor om bijvoorbeeld de viering te verspreiden over 4 dagen. En wie zegt dat deze aaneengesloten rondom de kerstdagen moeten zijn? Een pre-kerstviering (in welke vorm dan ook) in de week voorafgaand aan kerst is zeer waarschijnlijk een welkome activiteit nu de kinderen niet naar school gaan.
2 – Geef een winter-bbq
De winter barbecue is leuk én je bent buiten! Het vuur houdt je warm. Zorg voor meerdere barbecues zodat iedereen zelf eten kan roosteren. Versier de tuin met fakkels en vuurkorven en het kerstsfeertje is compleet.
3 – Video-kerstdiner of teams-borrel
Wel eens een video-diner gehad? Maak (of bestel) hetzelfde menu en ga videobellen tijdens het eten. Mits de groep niet te groot is, heb je écht het idee samen te zijn. Ideaal als elkaar ontmoeten echt onverstandig is. Lees hier tips voor een geslaagd Facetime diner inclusief kinderen.
4 – Een extra lange kersttafel
Wil je toch graag een kerstdiner organiseren, zorg dan voor genoeg ruimte en een extra grote tafel. Alleen zo is het praktisch haalbaar om 1,5 meter afstand te houden. Kies voor een buffet en ga verspreid zitten in de woonkamer (net zoals in een restaurant) om zo 1,5 meter afstand te houden.
5 – Maak een avontuurlijke kerstwandeling
Kies voor een lange wandeling door het bos. Kies een kabouterpad (verschillende plekken in het land) of loop een route van Natuurmonumenten. Sluit de middag feestelijk af met een borrel op een terras of in de tuin, inclusief glühwein, warme chocolademelk en marshmallows in het vuur. Zo ben je continu buiten en is de kans op besmetting een stuk kleiner.
6 – Testen op voorhand
Om de kans op besmettingen te verkleinen, is het doen van een zelftest verstandig. Het is goed om dit met elkaar af te spreken voordat je elkaar treft.
7 – Een knuffel ja of nee?
Niets is fijner dan dat je kleinkind naar je toe komt rennen en zijn of haar armpjes om je nek wilt klemmen. Als dit gebeurt, is het haast onmogelijk om “nee” te zeggen tegen die lieve schat. Wil je dit lastige moment voorkomen, dan is het slim om hier op voorhand duidelijk over te zijn. Zo is je kleinkind hierop voorbereid en kan ze het enthousiasme voor opa en/of oma op een andere manier tonen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.