10 herkenbare dingen voor mensen uit groot gezin     

groot gezinGrote gezinnen. Vroeger bestond er geen andere vorm van het gezin, het was juist vrij normaal. Er is een periode geweest dat de gezinnen weer erg klein werden, maar tegenwoordig zie je dit fenomeen van grote gezinnen weer volop terugkeren, doordat het aantal samengestelde gezinnen groeit. 

 

10 herkenbare dingen voor mensen met groot gezin

Heerlijk is dat toch een groot gezin. Het is echter niet altijd rozengeur en maneschijn in zo’n gezin met veel individuen. Ineens moeten slaapkamers gedeeld worden en van alles moet geregeld worden iedere dag weer. Soms kan een groot gezin erg leuk en irritant zijn. Wij zetten 10 herkenbare dingen voor mensen uit een groot gezin op een rijtje.

 

1. Je bent nooit alleen

In een groot gezin heb je niet snel een momentje voor jezelf, dat is gewoon zo. Als je in een huis met zes of meer menen woont, bestaat er ook nog eens een grote kans dat je de slaapkamer moet delen met een broertje of zusje. Echt even lekker alleen zijn en ontspannen, dat zit er niet in.

 

2. Alleen zijn is eigenlijk ook vreemd

Dankzij het leven in een groot gezin, ben je gewend dat er altijd wel iemand in huis is. Zodra je echt alleen bent, is dat ineens erg vreemd. Alleen thuis zijn, is dat eigenlijk nog wel prettig? Het voordeel is wel dat je nu eindelijk dat momentje voor jezelf hebt. Probeer er ook van te genieten.

 

3. Lawaai is onderdeel van het huis

Veel mensen staat gelijk aan veel geluid. Veel geluid en lawaai is normaal voor grote gezinnen. Je kan bijna stellen dat het onderdeel is van het huis. Kinderen zijn nu eenmaal luidruchtig, zeker als er veel kinderen bij elkaar zijn. Wil je een super stil huis en heb je een groot gezin, geef die droom dan maar op en geniet van het lawaai.

 

4 . Snel zelfstandig worden

Als je opgroeit in een groot gezin, ben je al erg vroeg zelfstandig. Aangezien ouder het altijd druk hebben met alle kinderen, leer jij al erg jong om zelfstandig te zijn. Jij redt het allemaal wel alleen. Dit maakt je uiteindelijke tot wie je later bent: een sterk zelfstandig persoon.

 

groot gezin

5. Gezellig met elkaar delen

Kinderen uit een groot gezin hebben totaal geen problemen met delen. Vaak krijg je als kind de kleding van een oudere broer of zus en het speelgoed deel je uiteraard ook met elkaar. Iets is nooit echt helemaal alleen van jou. Als kind kan je daar enorm van balen, maar daarvoor zal je uiteindelijk niet materialistisch worden en ben je pikeur in delen.

 

 


 

“Echt even lekker alleen zijn en ontspannen, dat zit er niet in”

 


 

groot gezin6. Familie bekendheid

Omdat de familie zo groot is, heeft de naam een reputatie opgebouwd. De oudste kinderen zetten de toon bij bijvoorbeeld de juffen en meesters. De jongste kinderen worden dan al regelmatig begroet met ‘oh, daar heb je er nog een van de familie…’. Wees je daarvan bewust, maar trek je er vooral niets van aan.

 

7. Magisch kerstfeest met z’n allen

Kerst is een heerlijke tijd. Het is hét grote familiefeest voor grote gezinnen. Op het moment dat je dan aan tafel zit met de hele familie, inclusief aanhang. Dat is zo’n magisch gevoel. Dat vergeet je jouw hele leven niet meer. Een onbeschrijflijk gevoel dat alleen mensen met een groot gezin kennen.

 

8. Later niet altijd compleet

Als je dan eens een familiereünie organiseert, kan vaak niet iedereen aanwezig zijn. Het is gewoon niet te doen om alle broers en zussen (met aanhang) op dezelfde plaats en tijd bij elkaar te krijgen. Daar ben je te groot voor geworden als gezin. Gelukkig weet iedereen dat en is niemand boos als ze er een keer niet bij kunnen zijn.

 

9. Klusjes delen is veel beter

Zodra je uit huis gaat, merk je pas hoeveel voordelen het leven in een groot gezin had. Nu je op jezelf woont, zijn de klusjes die je moet doen alleen maar erger geworden. Vroeger deelde je de klusjes met broers of zussen. Nu moet je echter alles alleen gaan doen. groot gezinDaar is helemaal niks leuks aan.

 

10. Een behoorlijke opgave

Als jezelf bent opgegroeid in een groot gezin, vraag jij je later af hoe de ouders het voor elkaar krijgen om zo’n groot gezin te runnen. Het is namelijk een behoorlijke opgave. Heb jij zelf een groot gezin, dan vraag jij je wellicht ook wel eens af hoe ouder dat vroeger allemaal zo vlekkeloos deden. Tip: dat deden ze niet, alleen worden de nare momenten later altijd vergeten.


 

 




Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals