Als beide ouders werken wordt er tegenwoordig in veel gevallen een beroep gedaan op de grootouders. Bijvoorbeeld de kleinkinderen van school te halen of als vaste oppas zodat de kleinkinderen niet fulltime naar een duur kinderdagverblijf hoeven gaan. Maar niet alle grootouders wíllen een vaste oppas zijn. En weet je, daar is helemaal niets mis mee.
Het is belangrijk om je gevoel bij de ouders van je kleinkinderen aan te kaarten. Wat wil je niet en wat wil je wel, als het om oppassen gaat?
Kinderopvang is een lastig dilemma
De tijd van de traditionele rolverdeling, waarbij de vrouw thuis was bij de kinderen en man zorgde voor het inkomen, is voorbij. Ouders van nu hebben beide een goede opleiding genoten en werken vaak buitenshuis. Dit is een goede maatschappelijke ontwikkeling. Maar het brengt wel allerlei andere dilemma’s met zich mee, zoals hoe je het regelt met de kinderen. Een peuter full time naar een kinderdagverblijf sturen is een dure aangelegenheid. Een goedkope oplossing is dan om te vragen of opa en oma vaste oppas willen zijn op een aantal dagen. Schoolgaande kinderen zijn op de meest onmogelijke tijden uit, en vieren ook een aantal keer per jaar vakantie. Maar de naschoolse opvang brengt ook weer veel kosten met zich mee.
“Het is je goed recht om het niet te willen en dat hoef je niet te verdedigen”
Wees eerlijk, zonder schuldgevoel
Toch is het de verantwoordelijkheid van ouders om oplossingen te zoeken. Dat is niet jouw last, maar het kan jou wel schuldgevoel opleveren als je liever niet op vaste dagen wilt oppassen. Je denkt dat het erbij hoort en je wil ook je (schoon)kind niet afvallen. Het is je goed recht om het niet te willen. Dat zou je niet moeten hoeven verdedigen. Op kleine kinderen passen is gewoon intensief en een vaste oppasrol is zwaar. Bovendien heb jij je taak als opvoeder volbracht en geniet je eindelijk van je vrijheid. Misschien heb je nog dingen die je wilt doen in het leven, zonder dat je je aan anderen hoeft aan te passen. Het is allemaal legitiem. Misschien durf je er niet goed over te beginnen uit angst voor onbegrip, of omdat het tot misverstanden en ruzie kan leiden. Dat is begrijpelijk. Toch het beste om eerlijk te zijn over hoe jij je de rol van grootouder voor je ziet. Zo weten de ouders gelijk waar ze aan toe zijn en kunnen ze op tijd naar andere oplossingen zoeken.
Afspraken maken
Spreek van tevoren af wat jij fijn vindt en wanneer je wel voor jouw kleinkind wilt zorgen. Maak je bijvoorbeeld een uitzondering op de “niet oppassen”-regel als je kleinkind ziek is en nergens heen kan? Zie je logeren in de vakanties wel zitten? Denk voordat je in gesprek gaan van tevoren na over wat je wél wilt, en op welke manier je graag contact wilt met je kleinkind Wat voor grootouder wil je zijn voor je kleinkind?
Ik wil geen vaste oppas zijn, en daar is niets mee!
Het belangrijkste is dat jij je realiseert dat er niks mis is met het feit dat je geen vaste oppas wilt zijn. Je hebt het recht om die verantwoordelijkheid niet te willen. Wees er open en duidelijk over. De mensen om je heen zullen je vast en zeker begrijpen en het je zeker niet kwalijk nemen. Iedereen is anders en dat geldt ook voor grootouders: ieder is een andere grootouder. Dat is juist het mooie aan de mens: we zijn allemaal gelijk en tegelijkertijd uniek!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.