Het stereotype beeld van een grootmoeder: een lieve, vrolijke vrouw die altijd paraat staat om te zorgen voor de kleinkinderen en om advies te geven aan de ouders. Uit onderzoek blijkt dat oma’s over het algemeen een grotere rol spelen in het leven van de kleinkinderen dan opa’s, zeker als de kleinkinderen nog erg jong zijn. Haar liefde voor die kleine lieve zonnestraaltjes is onvoorwaardelijk. Dat maakt oma’s erg bijzonder. Reden genoeg om de bijzondere rol van een grootmoeder eens onder de loep te nemen.
Grootmoeder zijn: een omslagpunt in je leven
Het is heel bijzonder om grootmoeder te worden. Het is een mijlpaal in je leven, zeker als je voor de eerste keer oma wordt. Je leven verandert in een oogopslag. Je bent nu niet meer alleen iemand z’n moeder, je bent nu ook een grootmoeder! Dit besef is het grootst bij het eerste kleinkind. Een emotionele gebeurtenis, die soms ook beangstigend kan overkomen. Er zijn geen handvatten of richtlijnen om de beste oma ter wereld te zijn. Het grootouderschap moet je zelf invullen. Hoe je dit ook doet, als grootmoeder vervul je een belangrijke rol in het leven van je kleinkind. Zo kan jij in moeilijke tijden een veilige omgeving voor dat hummeltje creëren en daarnaast kan je ook het allerbeste speelkameraadje zijn van je kleinkind. Dat is toch heerlijk?
“Iedere grootmoeder doet alles met onvoorwaardelijke
liefde voor die kleine zonnestraaltjes”

Onmisbaar onderdeel van de opvoeding
Wat veel oma’s niet beseffen is dat zij een onmisbaar onderdeel zijn van de opvoeding van de kleinkinderen. Door het vele spelen met oma (en opa) leren kleinkinderen om contact te leggen met andere mensen. Jij leert bijvoorbeeld je kleinkind hoe hij samen moet spelen met andere kindjes. Bovendien heb je ook een voorbeeldfunctie voor je kleinkind. Kinderen leren een hoop door te imiteren. Dit na-apen is een cruciaal proces in hun ontwikkeling.
Naast het stimuleren van hun ontwikkeling, geef jij jouw kleinkinderen ook bepaalde normen en waarden mee. Uit onderzoek van Familie Kenniscentrum blijkt dat meer dan de helft van de ouders toegeven dat oma (en opa) een grote invloed hebben op de normen en waarden die de kinderen leren. Dit is deels te verklaren aan het intensieve contact tussen oma’s en kleinkinderen.
Je leven verandert meer dan je denkt
Jij hebt niet alleen een invloed op het leven van je kleinkind, andersom heeft je kleinkind ook effect op jouw manier van leven. Zo verzachten kleinkinderen het ouder worden en houden zij je jong. Je kijkt weer uit naar bepaalde feestdagen, omdat je weet dat de kleinkinderen dan ook lekker vrij zijn en langs zullen komen.
Het hebben van kleinkinderen zorgt er daarnaast voor dat je ook een groot aantal keuzes moet maken: wat voor grootmoeder wil ik zijn? Ga ik op vaste dagen oppassen? Wil ik überhaupt wel oppassen? In hoeverre ga ik me bemoeien met de opvoeding van mijn kleinkind? Het is verstandig om dit van tevoren te bespreken. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en zullen er geen onverwachte verrassingen zijn.
Oma weet alles
Een grootmoeder heeft een andere rol dan een grootvader. Oma weet natuurlijk alles. Je ziet het steeds vaker verschijnen, boekjes met de titel “Oma weet raad” of “Oma’s tips en trucjes”. Een grootmoeder wordt door veel mensen daarom ook gezien als iemand die altijd advies paraat heeft.
Het zal je wellicht niet verbazen dat oma’s ook regelmatig gebeld worden door de kersverse moeders. Het ouderschap kan soms overweldigend zijn, zeker voor jonge moeders. Oma’s staan dan uiteraard klaar om een luisterend oor te bieden en te helpen waar het kan.
Lang leven alle oma’s!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.