Vroeger was het de normaalste zaak van de dag. Allerlei generaties woonden samen in hetzelfde huis. Tegenwoordig kom je het niet meer zo vaak tegen. Maar waarom niet? Wat waren de voor- en nadelen van het zogenaamde generatiewonen’
Generatiewonen
Tegenwoordig komt het steeds minder vaak voor en heeft het zelfs een bijzondere benaming gekregen: generatiewonen. Het is een verkorting van “generaties met elkaar wonen”.
Misschien heb jij vroeger wel in hetzelfde huis gewoond als jouw opa en oma. Of wellicht woon jij nu gezellig bij de kinderen en kleinkinderen in huis. Ongeacht de reden, kan het samen wonen van verschillende generaties veel voor- en nadelen opleveren. Wij van Opa ’n Oma hebben ze speciaal voor jou op een rijtje gezet.
Voordelen van met elkaar wonen
Voor kinderen is het erg belangrijk dat ze contact hebben met de grootouders. Uit een grootschalig onderzoek van de universiteit Oxford is gebleken dat kinderen gelukkiger zijn als ze contact hebben met opa en oma. Het is dus een logische beredenering dat kinderen ook gelukkiger zijn als ze opgroeien met diverse generaties.
Bovendien leren de kinderen, die opgroeien in een huis waar meerdere generaties samen wonen hoe anders ouderen zijn. Je kleinkind zal sneller en meer respect hebben voor ouderen als hij opgroeit door middel van generatiewonen. Daarnaast kunnen opa en oma goed fungeren als een uitlaatklep, voor zowel de kinderen als de kleinkinderen. Een onpartijdig luisterend oor is altijd fijn om te hebben.
“Grootouders die aan generatiewonen doen,
blijven langer fit en uiteindelijke jong!”
Niet alleen voordelen voor kleinkind, ook voor jou!
Generatiewonen blijkt niet alleen goed te zijn voor de kinderen, ook voor de opa’s en oma’s kan het veel voordelen hebben. Het contact met de jongere generatie houdt je als grootouder jong. Je weet beter wat er speelt in de wereld op het gebied van technologische ontwikkelingen. Je ziet hoe de kinderen alles snel oppikken waardoor ook jij er gemakkelijker mee om kan gaan.
Bovendien ben je op een dagelijkse basis veel meer aan het bewegen als er kinderen in huis zijn. Je blijft dus niet alleen actief in de huidige tijd, je wordt ook nog eens mentaal en fysiek uitgedaagd door jouw kinderen en de kleinkinderen. Grootouders die aan generatiewonen doen, blijven langer fit en uiteindelijk langer jong!
De nadelen aan generatiewonen
Uiteraard is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn altijd wat nadelen als er voordelen zijn. Zo kan je het gevoel krijgen dat je nooit even een momentje voor jezelf kan pakken. Het is daarom verstandig om wel duidelijke afspraken te maken en voor iedereen een eigen plekje af te spreken. Anders kom je nooit aan een beetje privacy toe.
Daarnaast is er ook het gevaar dat de ouders vinden dat jij je te veel gaat bemoeien met de opvoeding van de kleinkinderen. Het is al een algemeen bekende klacht van ouders dat opa en oma te veel zeuren en zich met de opvoeding bemoeien. Als jullie allemaal met elkaar wonen, kan dat alleen maar erger worden. Maak daarom ook hier van tevoren afspraken over.
Niet voor iedereen weggelegd
Het is belangrijk om je te realiseren dat het ‘generatiewonen’ niet voor iedereen meer is weggelegd tegenwoordig. Ja vroeger was het erg normaal. Maar tijden veranderen en mensen veranderen met de tijd mee. Niet iedereen zit erop te wachten om met z’n allen samen een woonruimte te delen.
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jij er wellicht helemaal niet op zit te wachten. Dat is niet erg. Wees dan gelijk eerlijk tegen de kinderen. Respecteer hun aanbod, maar leg uit waarom dit niet iets is wat bij jou past. Veel mensen zijn gewend aan de vrijheid die ze verkrijgen zodra de kinderen het huis uit zijn. Niet iedereen wil of kan dat zo maar opgeven.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.