Ieder kleinkind voelt het haarfijn aan: grootouders zijn heel speciaal. Hoe komt dat toch? Hieronder vijf maal vijf redenen. En er zijn er vast nog meer!
Vieze handen maken mag
- Ze zijn altijd in voor een avontuurtje: lekker de natuur in, wandelingetje maken, samen in de kano of mee in die enge achtbaan.
- Ze weten veel anekdotes en verhalen – en sommige zijn nog waar ook!
- Ze kunnen dingen laten groeien, bijvoorbeeld een tomaten- of aardbeienplant in de tuin of op het balkon. En de kleinkinderen mogen daar vaak bij helpen – lekker vieze handen maken!
- Ze weten goed de weg in de bibliotheek en de boekenwinkel. Waar staan de strips? Hoe vind je het ideale boek over struisvogels voor je spreekbeurt?
- Ze vinden het niet erg om gek te doen. Heeft een kleinkind een rare hoed of masker gemaakt? Oma of opa zet hem meteen op. Liefst met een grappig dansje erbij.
Haasten is er niet bij
- Ze geven hun kleinkinderen de tijd. Niks geen gehaast om ’s ochtends op tijd naar school te gaan. Over die boterham mag best langer worden gedaan.
- Ze zijn geweldig publiek. Een een versje, het eerste pianodeuntje of gewoon wat gekke dansbewegingen, er is altijd enthousiast applaus.
- Ze hebben de coolste huisdieren. Een lieve hond, een geinige papegaai, twee eigenwijze poezen.
- Ze maken graag een reisje met de kleinkinderen erbij. Een weekendje in een bungalowpark of een trip naar Disneyland Parijs.
- Ze hebben foto’s van toen hun eigen kinderen – paps en mans van het kleinkind – nog jong waren en weten veel over ze te vertellen. Ook dingen die paps en mams zelf liever niet vertellen.
Ze weten heel veel
- Ze maken de lekkerste pannenkoeken, maar ook hun popcorn en appeltaart zijn niet te versmaden. En de kleinkinderen mogen altijd meehelpen, hoe kliederig het ook wordt.
- Ze kennen heel veel oude kinderliedjes, vooral voor peuters en kleuters en ze kunnen ze nog goed zingen ook!
- Ze vinden altijd geweldig om van hun kleinkind te horen, of die nou iets bijzonders te vertellen heeft of niet. Alleen al de stem horen is fantastisch.
- Ze zijn wandelende geschiedenisboeken. Ze vertellen over zwart-wit televisies, telefoons waar je niet mee kon rondlopen en betalen met guldens.
- Ze geloven alles wat de kleinkinderen graag willen dat ze geloven.
“Opa’s en oma’s vinden het niet erg om gek te doen.”
Hun huis hangt vol ‘kleinkindkunst’
- Ze geven of sturen iets leuks als hun kleinkind op kamp of op vakantie gaat: een rolletje snoep, balspelletje, stripboekje.
- Ze hebben altijd een luisterend oor. Ze horen graag de kleinste belevenissen, maar zijn er ook als hun kleinkind ergens mee zit.
- Kleinkinderen leren dingen van ze die ze op school niet krijgen: band plakken, sjaal breien, vissen.
- Hun huis is een soort museum met kunst van de kleinkinderen.
- Ze lezen het favoriete boekje keer op keer voor, zo vaak hun kleinkind het wil.
Elke dag een speciale dag
- Als hun kleinkind zich niet lekker voelt, kruipen ze lekker samen op de bank en gaan tekenfilms kijken.
- Ook als ze ver weg wonen, doen ze er alles aan om in contact te blijven. Bellen, whatsappen, skypen, kaartje sturen.
- Ze laten hun kleinkind ze nieuwe dingen leren, zoals omgaan met een mobieltje en You Tube filmpjes uitwisselen.
- Ze maken elke dag dat hun kleinkind er is, speciaal. Een spelletje, op pad gaan, iets samen bakken. En weten ze even niks, dan struinen ze internet af voor ideetjes.
- Ze houden onvoorwaardelijk van hun kleinkinderen!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.