Het moment is bijna daar! De zwangerschap van je dochter of je schoondochter is bijna ten einde. Het duurt nog maar een paar weken of dagen voordat jouw kleinkind geboren wordt. Iedere keer is het een bijzondere tijd waarin veel bijna grootouders hetzelfde gedrag vertonen.
Gedrag bijna grootouders
Door alle spanning en door de zenuwen kunnen wij als bijna grootouders bepaald, typisch gedrag vertonen. Kleine, universele dingetjes die iedere opa en oma doet in de laatste weken of zelfs dagen van de zwangerschap. Wij hebben 5 gedragstrekjes op een rij gezet die volgens ons erg herkenbaar zijn voor alle grootouders die in deze schoenen hebben gestaan.
1. Omgang met jouw mobieltje
Het eerste herkenbare gedrag van veel bijna grootouders is jouw omgang met jouw mobieltje. Normaal slingert je mobiel ergens, onderin je tas of ergens in je jaszak. Nu verlies je dat kleine ding geen moment uit je oog. Grote kans dat je om de paar minuten even checkt of je geen gemiste oproepen hebt. Een belangrijk berichtje of telefoontje kan namelijk elk moment komen, dat mag je niet missen.
Daarnaast bel jij ook steeds vaker naar de toekomstige ouders. Zeker als het jouw dochter is die zwanger is. Je informeert steeds vaker naar wat ze heeft gedaan, hoe de controle is verlopen en alles wat erbij hoort. Wellicht bel je zo vaak, dat als ze niet opneemt, je er van uit gaat dat de bevalling is begonnen. Pas op dat je hier niet in doorslaat.
2. Geen concrete afspraken maken
Jouw agenda bevat niet veel plannen of afspraken meer naarmate de geschatte datum dichterbij komt. Je wil uiteraard beschikbaar zijn als je dochter of schoondochter ineens in bevalling gaat. Al weken lang zijn de afspraken die je maakt ‘onder voorbehoud’. Zo kan je ze altijd afzeggen indien de bevalling inderdaad die dag plaats vindt.
“Je houdt bovendien iedereen in jouw omgeving van dag tot dag op de hoogte”
3. Vol trots praten over je ongeboren kleinkind
Bijna grootouders zitten over het algemeen gelijk al vol trots. Je wordt immers (weer) opa of oma! Dat is zo bijzonder en zo leuk, dat je er niets aan kan doen dan de hele tijd praten over je toekomstige kleinkind. Naarmate de geschatte datum steeds dichterbij komt, praat je meer en meer over je ongeboren kleinkind.
Je houdt bovendien iedereen in jouw omgeving van dag tot dag op de hoogte. Dat geldt niet alleen voor familie en vrienden, nee iedereen. De buurvrouw, de kapper, de bakker of zelfs je dokter. Iedereen leeft mee en weet dat jouw kleinkind nu iedere moment geboren kan worden.
4. Alles klaar voor vertrek
Je zorgt er niet alleen voor dat de toekomstige ouders helemaal klaar zijn om ieder moment te vertrekken, zelf heb jij ook alles klaar staan om weg te gaan. Zo staat de auto al weken geparkeerd dat jij meteen kunt vertrekken als die kleine hummel geboren is. Uiteraard heeft de auto een volle tank zodat je niet met een lege benzinetank ergens komt te staan.
Sommige oma’s en opa’s hebben zelfs een slaaptas van zichzelf klaar staan. Vaak zijn deze grootouders al opa en oma van andere kleinkinderen. Voor het geval dat de ouders naar het ziekenhuis moeten en iemand op de kinderen moet letten, heb jij alles al klaar staan in een tas op de overloop. Want iedereen weet immers dat een goede voorbereiding het halve werk is.
5. Stiekem shoppen voor de kleine
Je houdt jezelf steeds voor om niet te veel spulletjes te kopen, maar je kunt geen winkel met speelgoed of kinderkleertjes weerstaan. Als je er voorbij loopt, moet je toch even kijken of ze niet toevallig nog iets leuks hebben. De stapel met kraamcadeautjes groeit zo met de dag.
Stiekem shoppen voor de kleine die eraan komt, is ook wel erg leuk. Al die lieve kleine kleertjes, leuke speeltjes en andere cadeautjes smelten je hart. Bovendien zijn een aantal dingen ook erg handig voor de toekomstige ouders; er bestaat niet zoiets als rompertjes te veel. Bovendien kan je straks op kraamvisite toch niet met lege handen aankomen?
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.