De meeste grootouders passen met enige regelmaat op de kleinkinderen. Heerlijk om samen in alle rust op te trekken en zo een goede band met je kleinkind op te bouwen. Heb je een vaste oppasdag op jouw kleinkinderen? Weet je dan ook dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om hier een vergoeding voor te krijgen? Als je jezelf als gastouder registreert, kunnen de ouders van je kleinkind aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag. Zo financiert de overheid jouw vergoeding voor het oppassen. Zo is het misschien zelfs wel mogelijk om minder te gaan werken en deze uren op te passen op je kleinkinderen. Iets dat grootmoeder Petra ook heeft gedaan.
In Nederland zijn er specifieke regels en richtlijnen waaraan gastouders, inclusief grootouders, moeten voldoen. Deze regels schrikken je misschien af, maar dit is niet nodig. En er zijn zelfs gastouderbureaus die je hierbij helpen. Wij geven je graag een overzicht van de belangrijkste regels (in Nederland) voor oma of opa als gastouder.
1. Registratie bij een geregistreerd gastouderbureau
Opa of oma moet zich registreren bij een geregistreerd gastouderbureau. Het gastouderbureau speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen en begeleiden van de gastouder, het bieden van pedagogische ondersteuning en het helpen bij de administratieve taken. Bij gastouderbureau ViaViela kun je jezelf als gastouder registreren. Zij helpen je ook met alle andere administratieve zaken zodat jij lekker met de kleinkinderen bezig kunt zijn én van een aardig extra inkomen profiteert.
2. Voldoen aan de eisen van de Wet kinderopvang
Gastouders moeten voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd in de Wet kinderopvang. Hierin staat dat je moet zorgen voor een veilige en gezonde omgeving en de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen moet waarborgen. Dit klinkt ingewikkeld, maar doe je dit niet nu ook al als je kleinkinderen bij jou zijn? De wet bepaalt dat jij als gastouder in het bezit moet zijn van een relevant diploma. Heb je ervaring in een verzorgend beroep dan zit je waarschijnlijk direct goed. Heb je dit niet, dan kun je bij verschillende instituten versneld (binnen 4 of 5 maanden) dit diploma halen.
3. Maximaal aantal kinderen
Als je als grootouder als gastouder optreedt, gelden er regels voor het aantal kinderen dat er opgevangen mag worden. Een gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen, inclusief eigen kinderen tot tien jaar. Van deze zes kinderen mogen er maximaal vijf kinderen van 0 tot 4 jaar zijn, waarvan maximaal twee kinderen onder de 1 jaar. Het is dus goed mogelijk om voor meerdere kleinkinderen tegelijk te zorgen én dus voor meerdere kinderen een vergoeding te ontvangen.
4. Veiligheid en hygiëne
Het is belangrijk dat de opvanglocatie voldoet aan de veiligheids- en hygiënenormen. Dit omvat het hebben van een rookvrije omgeving, het waarborgen van een veilige speelruimte, het hebben van EHBO-vaardigheden en het nemen van maatregelen om het risico op ongevallen te minimaliseren. Het gastouderbureau geeft je handige tools, zodat je kan controleren of je aan deze regels voldoet.
5. Pedagogisch beleidsplan
Gastouders, inclusief grootouders, moeten een pedagogisch beleidsplan opstellen. Dit plan beschrijft de visie op opvoeding en de manier waarop de gastouder zorg draagt voor de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen. Als je jezelf aansluit bij een gastouderbureau, dan kun je gebruikmaken van het beleidsplan dat zij opgesteld hebben.
6. Jaarlijkse risico-inventarisatie
Als grootouder moet je jaarlijks een risico-inventarisatie uitvoeren van de opvanglocatie. In deze inventarisatie identificeer je mogelijke risico’s voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen.
Dit overzicht met vereisten komt misschien over als een lange lijst met veel regels. Maar als je met hulp van een gastouderbureau aan de slag gaat, krijg je gerichte tips en ondersteuning om alles goed te regelen. Zo kun je lekker blijven oppassen en tegelijkertijd profiteren van een vergoeding
Meer weten over de voordelen en de stappen die je moet zetten? Vraag dan snel de brochure ‘Voordelen van opa en oma als gastouder’ gratis en geheel vrijblijvend aan!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.