Kerst, Oud en Nieuw of daar lekker tussenin tijdens de kerstvakantie: feestelijke koekjes kunnen eigenlijk altijd. Koekjes bakken met je kleinkind is niet alleen lekker, het is ook nog eens erg leuk om te doen. Zeker als je er een thema aan kan verbinden. Deze keer: feestelijke koekjes om zelf te bakken.
Het bakken wordt vaker net iets specialer als er ook veel versierd mag worden. Je kleinkind kan dan even lekker zijn creatieve kant uiten en helemaal los gaan met de sprinkels en de glazuur. Om die reden heeft onze redactie een gemakkelijk recept voor koekjes voor jullie samengesteld waarbij jullie helemaal los mogen gaan met versieren.
Ingrediënten
400 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram zachte roomboter
150 gram lichtbruine basterdsuiker (speciale suiker voor koekjes)
2 eieren
2 theelepel gemberpoeder (voor een bijzonder effect)
Of: 2 theelepels vanille aroma (als jullie geen fan zijn van gember)
Of: 2 theelepels kaneel (net als gember ook een specerij)
Versiermateriaal/glazuur/stiften
Materialen
Mengkom
Deegroller
Feestelijke koekvormpjes (denk aan een kerstboom, ster, etc.)
Bakplaat
Bakpapier
Mengen en kneden
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Doe het bakmeel, de boter, de suiker, eieren en de gember (of vanille) in een mengkom. Kneed vervolgens met schone handen de ingrediënten tot een soepel koekjesdeeg. Dit klusje is perfect om samen met je kleinkind te doen. Geen fan van vieze handen? Dan kan je kleinkind later ook nog zat helpen.
Rollen en koekjes maken
Zorg ervoor dat je aanrechtblad schoon is. Haal er bijvoorbeeld eerst even snel een doekje overheen. Bestuif daarna het aanrechtblad met bakmeel of bloem. Rol het deeg uit met de deegroller. Het is belangrijk dat het deeg wordt uitgerold tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Hierdoor worden je koekjes niet te dik of niet te dun.
Nu is het moment aangebroken dat je kleinkind gemakkelijk kan helpen: de koekvormpjes moeten het deeg in. Steek met de koekvormpjes koekjes uit het deeg. Probeer dit zo dicht op elkaar te doen, maar pas op dat je geen halve koekjes krijgt.
Tip: Heb je alleen nog maar restjes deeg over? Kneed het weer samen tot een bal en rol deze weer uit tot een plak deeg. Zo kan je vaak toch nog een paar extra koekjes uit het deeg halen.
“Je kleinkind kan dan even lekker zijn creatieve kant uiten
en helemaal los gaan met de sprinkels en de glazuur”
Bakken en wachten
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes hierop. Bak de koekjes in de oven voor 10 tot 15 minuten goudbruin gaar. Kijk na 10 minuten af en toe even hoe het gaat met de koekjes en beslis samen met je kleinkind wanneer ze goed zijn. Zijn ze goed gelukt? Haal ze dan uit de oven en laat ze een halfuurtje afkoelen. Dit is erg belangrijk anders valt later alle decoratie van het koekje af.
Tijdens het wachten op de koekjes kunnen jij en je kleinkind alvast een deel van de rommel in de keuken opruimen. Was bijvoorbeeld al even de mengkom af of haal gelijk een doekje over het aanrecht waar al het meel nog ligt. Als de koekjes eenmaal klaar zijn is vaak het opruimen nooit zo leuk meer.
Versieren maar! Feestelijke koekjes maken
Eindelijk is het moment daar: versieren maar! De koekjes kunnen nu werkelijke feestelijke koekjes worden. Versieren van de koekjes kan op welke manier jullie ook willen. Wil je klassiek gaan en een nette glazuurlaag toevoegen? Of ben je dol op poedersuiker en sprinkels? Je kan het zo gek maken als jullie zelf maar willen.
Veel plezier en eetsmakelijk strakjes!
Hebben jullie ook mooie koekjes gemaakt? Wij zijn benieuwd! Laat een foto op onze Facebookpagina achter.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.