Iedere ouder gunt zijn kinderen een fijn woonhuis; een huis met voor elk kleinkind een eigen kinderkamer om heerlijk te spelen en op te groeien. Voor veel jongere mensen is het momenteel alleen erg lastig om een eigen woning te kopen. De stijgende prijzen en strengere leennormen maken het vooral voor starters erg moeilijk. Gelukkig kun je als familie helpen bij het kopen van een huis. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn.
Zo kun jij je familie financieel helpen om een woning te kopen
Als jij je kinderen, kleinkinderen of andere familieleden financieel wilt ondersteunen bij het kopen van een huis, heb je meerdere opties. Zo kun je eenmalig een bedrag schenken of lenen om je kinderen een mooie start te geven. Je kunt hiervoor eventueel de overwaarde van je eigen, waarschijnlijk grotendeels afbetaalde woning gebruiken. Een andere mogelijkheid is om de volledige hypotheek of een deel van het aankoopbedrag aan je kind te lenen – eventueel in combinatie met een maandelijkse schenking. Wat de beste keuze is, hangt af van de situatie van jou en je familie. Laat je hierbij adviseren door een financieel expert.
Voor- en nadelen van financiële ondersteuning:
Voordelen:
- Door jouw financiële hulp kan je kind mogelijk een starterswoning kopen als het zelf niet voldoende hypotheek kan krijgen.
- AIs de hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gefinancierd, kan deze in een lagere tariefklasse vallen.
- Je ontvangt mogelijk een deel van de lening terug. Dit kan het geval zijn als je kind meer gaat verdienen, de hypotheek verhoogt en de lening van jou (eerder) terugbetaalt.
- Woningen worden wellicht meer waard. Deze overwaarde kan je kind goed gebruiken als spaarpot. Eventueel kun je afspraken om zelf mee te delen in de waardestijging.
Nadelen:
- Je kind kan maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Ze moeten dus eigen geld inbrengen om bijvoorbeeld de kosten koper of een eventuele verbouwing te bekostigen.
- Je gaat met je kind een meerjarige financiële overeenkomst aan. Dat betekent dat jullie allebei rekening moeten houden met de gevolgen van bijvoorbeeld werkloosheid, overlijden of arbeidsongeschiktheid. Bedenk ook dat het kan leiden tot vervelende situaties zoals betalingsachterstanden of een ruzie.
- Een lening of schenking heeft verschillende fiscale gevolgen voor zowel jou als je kind. Laat je daarom goed adviseren en begeleiden door een eigen fiscaal adviseur voordat jullie voor een van deze vormen kiezen.
Dichterbij dan je denkt
Een eigen huis kopen voelt voor jouw kind of familielid misschien nog ver weg, maar is met jouw hulp dichterbij dan ze denken. Wil je helpen? Wacht dan niet af, maar bied actief je hulp aan en bespreek de mogelijkheden. Je kinderen kunnen altijd vrijblijvend een hypotheekgesprek inplannen met een hypotheekadviseur. Zo weet je wat je kinderen kunnen lenen en wat ze van jou nodig hebben.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.