Kinderen en faalangst – hoe ga je hiermee om? 4 tips     


Faalangst. Er zijn veel kinderen in Nederland die hier aan lijden. Door de angst om niet goed genoeg te presteren, kan je kleinkind moeite krijgen op school en in sommige gevallen zelfs fysieke klachten. Wat is faalangst en hoe ga jij als opa of oma hiermee om?

 

Kinderen en faalangst

Nu vraag jij je als bezorgde grootouder misschien af wat faalangst dan is. Faalangst is bang zijn om bij een taak te falen of mislukken. Het ontstaat in situaties waarin iemand door anderen denkt beoordeeld te worden. Faalangst wordt gevoed door het onterechte gevoel dat hij/zij het toch niet kan.

Iedereen is wel eens bang om te falen of af te gaan. Bij faalangstige kinderen gaat die angst verder dan een gezonde normale spanning. Een normale spanning hoort bij het leven. Die gezonde spanning kan namelijk in veel gevallen positief werken. Zodra echter het jouw hele leven beïnvloedt, zoals bij faalangstige mensen, dan is het bij lange na niet meer gezond.

 

kinderen en faalangst
Twee vormen van faalangst

Er bestaat een verschil tussen faalangst. Het kan voornamelijk op twee manieren manifesteren. De eerste vorm wordt de actieve vorm genoemd. Bij deze vorm is te merken dat je kleinkind hard werkt aan zijn school, maar niet in staat is afstand te nemen van zijn schoolwerk en heeft altijd het gevoel dat het niet goed genoeg is. Kinderen met actieve faalangst zijn continu gefocust op prestaties en denken het nooit goed te doen.

De tweede vorm van faalangst is passieve faalangst. Bij deze vorm van faalangst is te zien dat je kleinkind preventief stopt met zijn schoolwerk, omdat hij te bang is voor een teleurstellend resultaat. De angst zorgt er dan voor dat je kleinkind het liever niet eens meer probeert. Dat heeft hij liever dan dat hij het wel probeert en het verkeerd doet.

 


 

“ Door het gesloten karakter van kinderen met faalangst,

durven zij niet uit te komen voor hun faalangst”

 


 

kinderen en faalangstOmgang van het kind met faalangst

Het karakter van je kleinkind bepaalt hoe hij zal omgaan met angst en hoe hij die angst zal uiten. Daarom heeft een faalangstig kind vrijwel altijd een vrij gesloten karakter en wil niet praten over zijn angsten en problemen. Er bestaat ook de kans dat je kleinkind probeert zijn angst te verbergen.

Als jouw kleinkind faalangst heeft, dan heeft hij waarschijnlijk een negatief zelfbeeld en is ervan overtuigd dat hij niets kan of weet. Dat is uiteraard niet zo en oma of opa gaat hem helpen om dat in te zien!

 

Wat kan ik doen als opa of oma?

TIP 1

Je doet er als grootouder goed aan om niet alleen de successen van je kleinkind te waarderen en te belonen, ook zijn inspanningen zijn complimenten waard. Een kind moet weten dat hij fouten mag maken. Kinderen met faalangst vergeten dit nog wel eens. Dus dan kan opa en oma laten zien dat iedereen wel eens foutjes maakt. Fouten maken hoort bij het leven, het is niets om bang voor te zijn.

TIP 2

Daarnaast kan je als grootouder jouw kleinkind ook wijzen op de dingen die hij wel goed kan. Het is belangrijk dat een kind weet waar zijn kwaliteiten liggen. Bovendien moet je zeker geen werk uit de handen nemen van je kleinkind. Op die manier krijgt hij de kans niet om met stress en mislukking om te gaan. Dat is juist cruciaal voor een faalangstig kind.

 

kinderen en faalangstErover praten en een schema maken

TIP 3

Ten derde is het ook verstandig om er met je kleinkind over te praten. Maak het hem duidelijk dat hij echt niet de enige is met angstige gevoelens. Veel mensen hebben last van faalangst. Gouden tip: leg je kleinkind uit hoe faalangst werkt. Dat zijn eigen gedachten over de verwachte prestaties en het ‘niet kunnen’ ervoor zorgen dat je angstig wordt. Deze gedachten komen echter niet overeen met de werkelijkheid!

TIP 4

Daarnaast is het slim om te helpen met een schema voor het huiswerk. Veel kinderen raken meer gestrest en krijgen dan last van faalangst als het leren steeds wordt uitgesteld. De paniek blijft dan groeien. Een duidelijk schema zorgt voor rust bij je kleinkind. Bovendien behoudt hij op deze manier ook het overzicht. Gouden tip: juist in stressvolle perioden is het belangrijk om je kleinkind positief te stimuleren. Zo krijgt hij meer zelfvertrouwen.


 

 
Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals