De wereld digitaliseert in hoog tempo. Sommige ouderen hebben moeite alle ontwikkelingen bij te kunnen houden. Maar er zijn er ook steeds meer die wel een tablet, laptop of computer hebben. En deze ook dagelijks gebruiken. Het nieuws iedere ochtend online checken in plaats van moeten wachten op de krant? Op ieder moment van de dag een live weerbericht op kunnen zoeken? Snel bankzaken kunnen regelen? Ouderen zijn steeds meer online aanwezig, en brengen dus meer tijd achter een scherm door. Wat hierbij erg belangrijk is? Een goede bureaustoel, om fysieke klachten te voorkomen.
Het lichaam van een senior vraagt meer ondersteuning
Bij mensen die ouder worden, neemt de spierkracht af. Daarnaast kampen ouderen vaker met fysieke klachten, of zijn ze geopereerd aan onder meer de rug of het zitvlak. Waar eigenlijk iedereen een goede bureaustoel dient te hebben die het lichaam ondersteunt, is dat voor senioren nog eens éxtra belangrijk. Hoewel wij mensen namelijk een groot gedeelte van ons leven zittend doorbrengen, is dit fysiek gezien een heel onnatuurlijke houding. Een stoel moet het lichaam daarom goed ondersteunen zodat je ontspannen en comfortabel kunt zitten.
Dit maakt ergonomische bureaustoelen zo bijzonder
Ergonomische bureaustoelen maken dit mogelijk. Het voornaamste kenmerk ervan is dat je de stoelen geheel naar wens kunt instellen op allerlei manieren. Zo kun je de stoel aanpassen aan je lichaamslengte en andere specifieke lichamelijke kenmerken, en aan je favoriete zitpositie.
Wat je allemaal in kunt stellen? Vaak zijn dat minimaal in ieder geval de hoogte van de zitting, en de stand van de rugleuning. Heb je een meer afwijkende bouw, of stel je meer eisen aan een bureaustoel? Kies dan een ergonomische bureaustoel waarvan je ook de hoogte van de rugleuning, de diepte van de zitting, de lendesteun, de armleuningen en de hoofdsteun zelf aan kunt passen.
Zo stel je een ergonomische bureaustoel goed af
Hoe meer instellingsmogelijkheden een bureaustoel heeft, hoe beter. Maar het is dan natuurlijk wel belangrijk de stoel ook daadwerkelijk goed in te stellen. Je geeft je lichaam de beste ondersteuning door:
- Je voeten plat op de grond te zetten. Met horizontale bovenbenen staat de zitting op de juiste hoogte;
- De diepte van de zitting zo in te stellen dat er een vuist past tussen je knieholte en de stoelzitting:
- de rugleuning zo in te stellen dat deze de gehele rug goede steun geeft;
- de lendesteun zodanig aan te passen dat deze de bolling van je rug goed volgt; en
- de hoogte van de armleuning aan te passen. Deze staan goed als de elleboog er precies op steunt, wanneer deze een hoek van 90 graden maakt met de bovenarm recht naar beneden.
Werk je aan een bureau? Kies dan bij voorkeur een bureau dat verstelbaar in hoogte is, zodat je dit kunt aanpassen aan de persoonlijke wensen en eisen. Het bureau dient op dezelfde hoogte te staan als de armleuningen.
Aanvullende tips
Merk je ook dat je wel eens stram bent na een langere tijd achter de computer, laptop of tablet? Pas dan op om geen fysieke klachten erdoor te ontwikkelen. Zo kan het helpen om vaker tussendoor even op te staan en te bewegen. Dit maakt de spieren los, en is bovendien ook beter voor de ogen. Loop bijvoorbeeld eerst even, en werk vervolgens gelijk (een paar van) deze spierversterkende oefeningen voor ouderen af.
Heb je een goede bureaustoel gevonden en deze helemaal correct ingesteld? En vind je deze nu zelfs lekkerder zitten dan de fauteuils of bank in de woonkamer? Dan is het beter om je fauteuils of bank te vervangen, zodat je ook hier weer comfortabel op kunt zitten. Handige tips hiervoor vind je hier.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.