“Ik wil die auto!” Te laat! Je kleinkind heeft het al afgepakt en zijn vriendje ligt huilend op de grond. Wat nu? Ruzie maken hoort er bij en daar leren kinderen veel van, maar je mag daar natuurlijk wel bij helpen. Of nog beter; ruzie helpen te voorkomen door je kleinkind beter leren samen te spelen! Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
1. Laat je kleinkind veel met leeftijdsgenootjes samen spelen
Op deze manier komt hij of zij in contact met andere regels en manieren. Elk gezin gaat namelijk anders met elkaar om. Bij de een mogen de kinderen wel zelf wat drinken pakken, terwijl bij de ander om alles gevraagd moet worden. Zo zijn er nog meer regels en gedragingen die anders kunnen zijn dan bij het gezin van je kleinkinderen. Het kan zeker geen kwaad om ze hier vanaf jonge leeftijd aan bloot te stellen. Het is juist heel leerzaam voor ze. Kinderen passen zich bovendien heel gemakkelijk aan. Vooral als ze vertrouwd zijn met een bepaald gezin, dan voegen zich ze op heel natuurlijke wijze naar de cultuur van dat gezin. En wie weet brengen ze dat vervolgens weer over op hun ouders.
2. Geef het goede voorbeeld
Iedereen heeft het altijd over “samen spelen, samen delen”, maar wat houdt dit nu precies in? Voor een kind is dit in ieder geval niet duidelijk en daarom zeker niet vanzelfsprekend. Het is namelijk een eigenschap die ontwikkeld moet worden. Dit gaat het snelst als je het zelf voordoet. Het klinkt misschien onnozel om samen met twee kleine kinderen in de zandbak te gaan zitten en dan hardop uit te spreken dat je ‘jouw’ schepje uitleent, maar zo werkt het het beste. Je maakt het juiste gedrag voor je kleinkind in één klap duidelijk.
3. Maak gevoelens inzichtelijk
Eigenlijk zijn kleine kinderen erg egocentrisch, maar dat is logisch: ze moeten eerst hun eigen lichaam leren kennen. Daarna kunnen kinderen zich op andere mensen richten. Dit houdt in dat bijvoorbeeld kleuters niet zien dat ze iemand pijn doen als ze een pop uit het handje van hun vriendje proberen te graaien. Ze willen die pop en die hand zit in de weg. Daarom kijken kinderen soms ook zo verbaasd als hun speelgenootje begint te huilen!
Op zoek naar een leuk cadeautje voor je kleinkind?
Hierin ligt een mooie taak voor jullie opa’s en oma’s weggelegd! Jullie snappen wel waarom dat vriendje huilt, want die rode striemen zijn toch duidelijk zichtbaar. Wijs je kleinkind daarop, leg uit waardoor ze zijn ontstaan en wees dan wederom het goede voorbeeld. Het is prima om hier ook een bemiddelende rol bij aan te nemen en help de kinderen afspraken te maken over het betreffende stuk speelgoed.
Dit zijn maar een paar tips waardoor je kleinkind beter leert samenspelen. Het merendeel gaat vanzelf en door de vele contacten die ze aangaan op school. Toch kan het geen kwaad om te weten wat jullie opa’s en oma’s in dit proces kunnen betekenen en natuurlijk willen jullie het beste voor de kleinkinderen! Dus laat je kleinkind veel met andere kindjes samen spelen en schroom niet om lekker mee te doen!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Bij ons is je emailadres veilig. Je kunt je ook elk moment weer afmelden
Comments are closed.