De lente komt er weer aan! En bij de lente horen altijd ook de eerste berichten over de bloemetjes en de bijtjes, tuinieren en natuurlijk het uitzicht op lange avonden barbecueën in de tuin.
Op die lange zwoele zomeravonden zullen we nog even moeten wachten, maar er zijn barbecues die niet seizoensgebonden zijn! In deze blog zetten we de voordelen van een kamado van kamado express voor je op een rij.
Eivormig en lekker
Je kent ze vast wel; de grote, massieve, eivormige barbecue waar menig mannenhart sneller van gaat kloppen (ook de mijne). Of moet ik zeggen waar menig man van begint te watertanden, als een hond bij het horen van het belletje in het Pavlov-experiment.
De big green egg, zoals de eerste kamado barbecue genoemd wordt, is niet zomaar een barbecue. Doordat je ‘m zowel van onderen als van boven goed kan afsluiten is de big green egg niet alleen voor de hete (zeldzame) zomeravonden in het weekend. Juist niet. Ook al is het weer wat minder, je kunt rustig bakken en braden zonder dat dit invloed heeft op het heerlijke gerecht. De hitte kan nergens heen en de rook zorgt voor een nog lekkerdere barbecuesmaak.
Wel of geen barbecue – smullen maar!
Doordat de keramische BBQ volledig afsluitbaar is, kan het de hitte zeer goed reguleren en vasthouden. Het is dan ook een bijzondere verslavende manier om te koken. Sommige fans gaan zelfs zo ver dat ze het geen barbecue noemen omdat het zoveel meer is dan het grillen van vlees. Je kunt ontzettend veel eten (zoals vlees, vis of groente) langzaam laten garen op je big green egg en verbaasd staan over de kwaliteit en malse smaak.
En ja, daar betaal je ook voor. Een kamado is duurder dan een gewone grill. Maar dan moet ik er ook bij zeggen dat mijn vrouw steeds minder en ik steeds meer kook. Wij gebruiken het bijzondere apparaat:
- om mee te roken;
- om mee te stomen;
- om grote stukken vlees mee te grillen;
- als slow cooker;
- om mee te braden (dus als oven);
- om mee te bakken (mijn vrouw bakt er bijvoorbeeld brood mee).
Tot slot een klein stukje geschiedenis
Mijn vrouw is geschiedenisdocente op een middelbare school dus ik kon niet anders dan kort samenvatten wat de big green egg voor geschiedenis kent. Zelfs de NASA is er even aan te pas gekomen, aangezien de keramische technologie waar de NASA in gespecialiseerd is, ook is gebruikt in de kamado. Japanners gebruikte het woord kamado voor een van klei gemaakte, houtgestookte oven.
Rond 1900 ontdekten Amerikaanse soldaten deze traditionele, 3000 jaar oude oven en brachten het naar de andere kant van de wereld waar het direct doorontwikkeld werd. Uiteindelijk is hieruit de big green egg ontstaan.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.