De elektrische fiets, het is een uitvinding waarvan we allemaal ontzettend genieten, maar het heeft helaas ook een keerzijde. Fietsers zijn namelijk al een zeer kwetsbare groep in het verkeer en deze groep betreft zelfs 63% van alle verkeersslachtoffers. In 2023 ging het in totaal om 5.500 slachtoffers van 55 jaar of ouder, die de SEH bezochten na een ongeval met een elektrische fiets. In dit artikel lees je wat je moet doen als je hiermee te maken krijgt.
Wat is letselschade?
Voordat we ingaan op het stappenplan, eerst even een korte introductie omtrent het begrip letselschade. Het gaat hierbij om alle schade die je oploopt bij een verkeersongeval. Het gaat dus niet alleen om verwondingen, zoals schaafwonden, een gebroken been of erger, maar ook om geestelijke schade.
Volgens de Nederlandse wet gaat het bij letselschade overigens ook om andere schadekosten, zoals die voor materiële schade aan de elektrische fiets, kleding, een bril, en meer.
Dus laten we kijken wat je moet doen om deze schade vergoed te krijgen na een aanrijding met een elektrische fiets.
Stap 1: Melding doen
De eerste stap om een eventuele letselschadevergoeding te ontvangen is het melden van je letsel. Bij een aanrijding met elektrische fiets gaat het dus zowel om materiële als immateriële schade. Met name het tweede is lastig, aangezien er geen vaste vergoeding zit aan dit soort schade, in tegenstelling tot de kosten voor beschadigde eigendommen.
Zorg er dus voor dat je alle klachten die je ervaart na de aanrijding meldt bij een schadespecialist, waaronder:
- lichamelijk letsel direct na het ongeval
- lichamelijk letsel waar je later last van heb gekregen, zoals pijn aan de nek of rug
- geestelijk letsel (hoe het ongeval je leven heeft beïnvloedt), denk aan concentratieproblemen of een trauma
- medische hulp die je nodig hebt gehad, ook voor revalidatie
- problemen waar je nog steeds mee kampt, zelfs als deze pas maanden (of jaren) later duidelijk zijn geworden
Stap 2: Je letsel bespreken met een deskundige partij
Probeer een aanrijding zo snel mogelijk te melden, maar je kunt dit echter ook op een later moment doen. Het inschakelen van een schadespecialist kan je de juridische hulp bieden die je nodig hebt, terwijl jij jezelf kunt concentreren op je herstel.
Stap 3: Een schadevergoeding claimen
Na een initieel gesprek met een letselschade specialist kan (in samenspraak met jou) worden overgegaan op het claimen van een schadevergoeding. Dit is vaak een lastig proces, waarbij er moet worden berekend welke schadevergoeding passend is en hierover tevens zal worden onderhandeld met de partij die aansprakelijk is voor de aanrijding. Iets waar specialisten (helaas) dagelijks mee bezig zijn, maar waardoor het wel iets is waarmee zij jou kunnen helpen.
Doe een letselcheck
Als je na het lezen van dit artikel nog twijfelt, dan kun je altijd je situatie overleggen met een specialist. Zij kunnen namelijk precies vertellen of het claimen van een schadevergoeding wel of niet mogelijk is, en wat je rechten zijn. Iets dat veel slachtoffers echter niet weten is dat je zelfs tot vijf jaar na een aanrijding schade kunt verhalen, ook bij een aanrijding met een elektrische fiets.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.