Niets is zo leuk als het delen van geheimpjes met je kleinkinderen, dingen die je de kinderen toevertrouwt en die hun ouders niet hoeven te weten. Maar waak ervoor dat het overgaat in wat al te serieuze zaken. Zaken die kinderen niet kunnen overzien en niet kunnen veranderen. We hebben 6 dingen op een rijtje gezet die je beter niet bespreekt met je kleinkinderen.
6 dingen die je kleinkinderen niet hoeven te weten:
1. Jouw irritaties over de ouders
Het kan dat je over bepaalde aspecten van de opvoeding anders denkt dan de ouders van je kleinkinderen: de bedtijden die ze hanteren, het eten dat ze in huis hebben… Zadel de kinderen niet op met deze irritaties; zij kunnen daar niks aan doen en er ook niks aan veranderen. Wat ze wel doen is zich schuldig voelen.
2. Wat je vindt van de gang van zaken op school
Het is een tijd geleden dat je eigen kinderen op school zaten en er zijn nu meer schoolsystemen dan toen. Het gaat er soms anders aan toe dan vroeger. Maar: je kleinkinderen hebben daar geen weet van. Misschien is je kleindochter verzot op haar juf, of is je kleinzoon dol op een bepaald vak. Dat is wat telt voor kinderen – probeer op het positieve te focussen en bespreek wat je niet bevalt liever met hun ouders.
3. Ouderdomskwalen, rimpels en overbodige kilo’s
Natuurlijk hoef je fysiek ongemak niet te verbergen, maar laat het niet de boventoon voeren. Openlijk kritisch zijn over je eigen uiterlijk leidt ertoe dat kinderen kritischer worden naar zichzelf; vooral bij pubers kan dit leiden tot een minderwaardigheidsgevoel.
4. Hoe duur dingen zijn
Kinderen moeten leren wat de waarde van geld is, dat is zeker. Zo lang het over bedragen en dingen gaat die voor hen behapbaar zijn, is het leerzaam. Laat je ze weten hoeveel de ongeplande nieuwe wasmachine of de nieuwe auto van papa en mama kostte, dan worden ze misschien bang dat het geld bijna op is. Wil jij er graag aan bijdragen dat je kleinkinderen bewust met geld leren omgaan? Geef ze af en toe wat zakgeld en vraag waar ze voor sparen.
“Focus je op het moment en op de belevingswereld van de kinderen”
5. Hoe vaak je de kleinkinderen wil zien
“Och meisje, wat ben ik blij dat ik je zie. Oma zou je toch zo graag wat vaker zien”. Het floept er snel uit – want komt recht uit het hart – maar je kleindochter kan zich er schuldig door gaan voelen. Het tegenovergestelde komt ook voor: een vaste oppasdag die niet altijd even goed uitkomt. Al pieker je nog zo hard over wat je allemaal nog moet doen, begin er niet over tegen de kinderen.
6. Opa en oma hebben het druk
Heb jij het geluk dat je kleinkinderen hebt van meer dan één kind? Soms is het lastig om je aandacht over alle kleinkinderen eerlijk te verdelen. Mocht jij je hier zorgen over maken als je bij de één, en dus niet bij de ander bent: hou deze zorgen voor jezelf. Focus je op het moment en prijs jezelf daar gelukkig mee. Over een oplossing denk je na als je weer thuis bent.
Focus op het moment
Voor alle onderwerpen geldt: focus je op het moment en op de belevingswereld van je kleinkinderen. Als ze vragen stellen verdienen ze een eerlijk antwoord, maar ze hoeven niet alles te weten. Kinderen hebben recht op een onbezorgde jeugd en een opa en oma die daar deel van uitmaken.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.