Sinterklaas! Wie kent hem niet? In Nederland vind je niet zo snel iemand die niet van deze goedheiligman heeft gehoord. Het Sinterklaasfeest wordt immers al jaren en jaren gevierd in ons kikkerlandje. Heeft jouw kleinkind vragen over Sinterklaas en waar hij vandaan komt? Lees dan snel deze 5 weetjes over de goedheiligman!
De mythe rondom de goedheiligman is al heel oud. Zo oud dat jij als grootouder wellicht niet gelijk alle vragen van je kleinkind kan beantwoorden. Vragen zoals: waarom komt Sinterklaas cadeautjes brengen, waar komt hij vandaan en waarom zetten we onze schoen? Kom nu al in de feeststemming, hang de feestvlag uit en geniet – samen met je kleinkind – van dit fantastische kinderfeest!
1. De oorsprong van Sinterklaas: heilige Nicolaas van Myra
De inspiratie voor onze huidige Sinterklaas is te vinden in de heilige Nicolaas van Myra. Deze man is geboren in Turkije in het jaar 280. Later werd Nicolaas van Myra bisschop. Hij stierf uiteindelijk op 6 december 342. Er zijn veel verhalen die rondgaan waarom deze man uiteindelijk onze Sint-Nicolaas is geworden.
Veel verhalen praten over Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen. Zo zou hij drie scholieren hebben gered van de dood, hij zou drie arme dochters giften hebben gegeven waardoor ze wel konden trouwen en volgens een andere legende heef Sint-Nicolaas een kind gered van verbranding. Al met al komen veel van deze verhalen op het idee dat deze heiligman kinderen beschermt of helpt.
2. Onze schoen zetten we al sinds de 15e eeuw!
Al eeuwen zetten diverse generaties kinderen hun schoentje voor Sinterklaas. In Nederland is er bewijs te vinden dat er in de 15e eeuw al schoenen werden gezet voor de goedheiligman: uit archiefstukken blijkt dat er in 1427 schoenen werden gezet op 5 december in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht. De opbrengst was bestemd voor de arme kinderen.
De reden voor de schoen zelf is niet geheel duidelijk. Wel blijkt dat het schoentjes zetten en liedjes zingen van vroeger vergelijkbaar is met onze huidige pakjesavond. Tegenwoordig zetten kinderen hun schoentje direct zodra Sinterklaas in het land is. De cadeautjes die ze in hun schoen krijgen zijn vaak kleinigheidjes, ook wel bekend als schoencadeautjes.
“Sinterklaas transformeerde langzaam van een magische cadeautjesbrenger
naar een opa-achtige kindervriend”
3. Onze Sinterklaas is gebaseerd op een leesboekje uit 1850
Het huidige Sinterklaasfeest ziet er heel anders uit dan bijvoorbeeld 300 jaar geleden. Zo had Sinterklaas in Nederland in eerste instantie geen helper. Dit veranderde echter in 1850 door het leesboekje Sint Nicolaas en zijn knecht dat geschreven is door onderwijzer Jan Schenkman.
In het boekje introduceerde Schenkman drie nieuwe elementen: de intocht van Sinterklaas, de stoomboot en een knecht voor Sinterklaas. Rond deze tijd had het gekleurde jonge knechtje nog geen officiële naam. Sinds 1895 staat de knecht van Sinterklaas bekend onder de naam Piet.
4. Pakjesavond is uniek aan Nederland
Pas sinds de Tweede Wereldoorlog kennen we in Nederland een pakjesavond. De toenemende welvaart na de oorlog bood meer ruimte voor een geefcultuur. Dit leidde tot een geschenkenfeest verpakt als het oer-Nederlandse Sinterklaasfeest.
Deze verandering in traditie zorgde ook voor een verandering in de goedheiligman: Sinterklaas transformeerde langzaam van een onzichtbare magische cadeautjesbrenger naar de grootste (opa-achtige) kindervriend.
Pakjesavond is vooral een Nederlandse traditie: in België komt het bijvoorbeeld niet voor. Daar is het gebruikelijk om op de ochtend van 6 december cadeautjes te openen. Kinderen zetten in België op 5 december hun schoentje en zingen wat liedjes, de ochtend daarna zijn er cadeautjes gebracht.
5. Katholieke oorsprong Sinterklaas is te zien
De mythe van Sinterklaas is gebaseerd op een katholieke heilige. Dit is duidelijk terug te zien in zijn kleding. De kleding van Sinterklaas is gebaseerd op de outfit van een bisschop. Er zijn echter een aantal opvallende afwijkingen te vinden in de kleding van Sinterklaas waardoor hij gemakkelijk voor kinderen te onderscheiden is van een echte bisschop.
Een voorbeeld hiervan is de rode mijter van Sinterklaas. Deze mijter wijkt niet alleen qua vorm af, ook de kleur is anders dan die van mijters die bisschoppen dragen. In de Katholieke Kerk worden er geen rode mijters gedragen: deze zijn eerder wit of een andere neutrale kleur met passende versieringen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.