Wie A zegt moet ook B zeggen, belofte maakt schuld, eerlijkheid duur het langst en ga zo maar door. Spreekwoorden en gezegden, we kunnen niet zonder omdat ze de waarheden in het leven treffend weergeven. Metaforen maken het makkelijker om gevoelens en gedachten te uiten.
Sommige spreekwoorden en gezegden zijn in de vergetelheid geraakt. Laat je even vermaken door 5 vergeten spreekwoorden die wij vonden over kleinkinderen en grootouders.
Als men uit de luizen is, dan komt men in de neten
Dit spreekwoord betekent dat als de kinderen eindelijk allemaal uit huis zijn, er kleinkinderen op komst zijn. Het spreekwoord wordt soms ook wel figuurlijk gebruikt om de problemen aan te duiden die grote kinderen veroorzaken: als kinderen groot zijn, zijn er andere problemen dan toen ze nog klein waren.
2. De grootmoeder moet op den zwerm passen
Hier wordt er bedoeld dat de oma aanwezig moet zijn bij elke geboorte van haar kleinkinderen. Oma is volgens dit spreekwoord de koningin van de familie: de moederbij/koningin van de bijenzwerm.
3. Hij is dol op zijn kleinkinderen, hij wil ze wel met de wan in de zon dragen
In het kort: deze opa is echt gek op zijn kleinkinderen. Een wan is een grote, platte mand om het koren te zuiveren van kaf en stro. Men doet de koren of het zaad in de wan, dan schudden maar. Het fijnste zaad strooit men op die manier automatisch richting de zon.
4. Grootmoeder wacht het geluk ten schoorsteen uit
Het geluk valt je niet zomaar in de schoot, daar moet je iets voor doen. Het spreekwoord schetst een beeld van een oma, die voor de ouderdom staat, en een schoorsteen. De schoorsteen illustreert de onlogische beredenering van mensen die wachten op het geluk. Als je niets doet, zal het ook niet ineens magisch uit een schoorsteen vallen.
5. Als ouden niet waken en jongen niet slapen, dan deugt het niet
Dit spreekwoord is op twee manieren te gebruiken. De eerste betekenis staat voor het feit dat als je jong bent, je veel slaap nodig hebt. Zodra je wat ouder wordt, is het niet zo erg als je wat korter slaapt. De tweede betekenis staat voor het idee dat de ouderen van de samenleving zich bekommeren om de jongeren. Zoals ouders zorgen voor hun kinderen en zoals lieve opa’s en oma’s er altijd zijn voor hun kleinkinderen.
Ken jij nog een leuk spreekwoord over opa’s en oma’s of kleinkinderen? Deel het met ons op onze Facebookpagina.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.